Porucha spánku

dobrý den,pane doktore.mám veliký problém,před rokem jsem ze dne na den ztratila schopnost usnout.jsem zdráva,psychicky též,v manželství více než spokojená,s dětmi problémy nejsou.mám práci,která mě naplnuje,v životě jsem tedy spokojená.mému problému nic nepředcházelo,přišel ze dne na den.i šest dní po sobě se nepodařilo usnout,většinou to skončilo absolutním kolapsem organismu.vyzkoušela jsem bylinky,úpravu životosprávy,spánkovou hygienu,doplnky stravy,psychoterapii,autogenní trénink,trittico,hypnogen,zolpidem,momentálně již sedm měsíců denně užívám antidepresiva,večer dvě tbl.DERINU 25mg a DORMICUM 15MG.Za ten rok jsem byla vyšetřená na neurologii,včetně EEG.několikrát na psychiatrii,ve spánkové poradně i laboratoři,vše s nulovým výsledkem.porucha prý není ani psychického ani fyziologického původu.prosím Vás,jak dlouho můžu takto přežívat na hypnotikách při denním užívání,jaká z toho pro mne plynou rizika,popř.co nebo kdo by mi ještě dokázal pomoci?děkuji upřímně za Váš čas i odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Jano. Spánek a jeho regulace je poměrně křehká záležitost. Zasunutý problém v psychice, stres, obava ze situace po nevyspání vedou k problémům s usínáním a s předčasným probouzením, které mají tendenci se fixovat Vhodné jsou úpravy režimu, večer relaxace, uvolnění Přes den pohybová aktivita. Osvojit si některé techniky psychorelaxace např. Schultzův autogenní trénink. Odkazy na něj mohou vést k nalezení návodu ev u některého psychologa. Užívání hypnotik včetně různých druhů Zolpidemu již po nějakém týdnu vede často ke vzniku závislosti, a bez něj nelze spát a dávka se pomalu musí i zvyšovat. Přetnout takový kruh je někdy obtížné. Kůra antidepresivem s postupným odbouráváním hypnotik je na místě. Na noc lze zkusit opět v kůře několika týdnů jiné typy léků s vlivy na psychiku ale i spánkovu regulaci- např Mirtazapin 15-30 mg ev Melatonin- např Cirkadin. Zkusit vést spánkový diář, kdy a jako usínáte, jak dlouho spíte. Někdy na začátku režimových opatření je potřeba i krátkodobé zkrácení spánku- posunout odchod do lůžka o několik hodin a udělat tzv deprivaci. Zde vyšetření ve spánkové laboratoři asi kromě varianty chybného vnímání spánku / pacient má jen pocit že v noci nespí/ již nic nepřinese. Spíše navštívit psychologické pracoviště, které navrhne další metody relaxace a technik na navození spánku. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: