Porucha spánku

Dobrý den, je mi 39 let, jsem nekuřák, abstinent a posledních 9 let jsem nezažila noc, kdy by se mi podařilo spát v jednom kuse. Dříve jsem to dávala za vinu mé práci, kdy jsem pracovala třeba do 1 hod. v noci a vstávala jsem v 6 hod. Již tehdy mi psycholožka říkala, že už mám spánkovou poruchu. Poslední 3 roky mám však již zaměstnání s pravidelnou pracovní dobou, chodím do postele ve 22 hod. nejpozději, vstávám ve 4,30 hod., o víkendu v 7,30. Nemám problém usnout, ale za noc jsem běžně 5 x vzhůru, pak už nemohu pořádně usnout a ráno vstávám kolikrát víc unavená než večer. Chtěla bych se zase jednou vyspat aspoň 7 hodin v kuse. Jsem přes den unavená a cítím, že už to nezvládám. Je nějaká možnost, jak mi pomoci? Zkoušela jsem bylinky na uklidnění, ale na prášky si netroufám. Mám strach ze závislosti. A koupit si třeba inzerovaný Prospan mi přijde drahé, protože se může stát, že mi to nepomůže a zbytek tablet mi bude na nic. Malé balení na zkoušku jsem v obchodě neviděla.Můžete mi, prosím, poradit, co mám dělat? Jsem již zoufalá. Řídím denně auto, vozím děti a mám strach, abych jednou neusnula mikrospánkem a nestalo se neštěstí. Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Milá Petro. Nemáte-li v noci jiné potíže( bolest, dušnost,jiný dyskomfort) Jde velmi pravděpodobně o takzvané " toxické myšlení". Myšlenky nechtěné a nezvané nám mnohdy neumožňují klidný spánek. Terapie by se měla zaměřit zejména na fyzické zdraví.,pravidelný sport, otužování, detoxikaci( sauna) a na techniky, kterí zklidňují mysl-Vipasana meditace, jogové dýchání apod. Na neklidný spánek si zakládáme mnohdy tím, že náš denní řád není stabilní. Takzvané " biologické hodiny" lze vsnadno porouchat z neznalosti nebo nedbalosti. Naštěstí je lze též spravit. Přeladění chemické je,jak sama tušíte, s rizikem,že schytáme řadu nepříjemných nežádoucích účinků.. tedy nebudeme pozorní a nebudeme schopni řídit auto(vyhláška je velmi přísná a odpovědnost je na straně řidiče,který požil lék,který potenciálně tlumí). Mnohdy na ně vzniká závislost. Určitě bych Vám doporučil akupunkturu... ta je vždy spojena s průběžnou diagnostikou. Budete-li chtít, mohu Vám na adrese mens-sana@seznam.cz doporučit i bylinkové preparáty,které by se Vám mohly hodit. Držím Vám palce. Nebojte se a dejte se chutě do boje s noční můrou. Se srdečným pozdravem a poděkováním za důvěru Petr Jugas

MUDr. Petr Jugas
MUDr. Petr Jugas

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Soukromá praxe neurologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: