Porucha spánku, je nebezpečné použít prošlý diazepam?

Dobrý den, už asi měsíc se nemohu pořádně vyspat, nedaří se mi usínat, když už se to podaří, tak se za chvíli probudím a začíná další boj s usínáním. Jsem už tak unavená, že se mi motá hlava a je mi na omdlení, někdy musím i zastavit s autem. Vím, že příčinou je stres a myšlenky na to co zas bude v práci nebo doma. Stejné to bylo i v loni, zkoušela jsem různé bylinky a přírodní přípravky, čaje, zvýšit fyzickou aktivitu, nic nepomohlo. Nakonec mi doktor předepsal krátkodobě Diazepam 10mg - 1 tabletku před spaním. Vzala jsem si ho asi 3x a dost mi to pomohlo i situace se pak vyřešila a já jsem krabičku s léky odložila do šuplíku. Chtěla bych si Diazepam vzít i teď, ale je 7 měsíců po expiraci, může to způsobit nějaký problém, existuje nějaké riziko či nebezpečí (při nárazovém krátkodobém užívání) nebo se toho nemusím bát? Přece jen jde o pár měsíců. Za lékařem jít pro prášky teď nemohu, nově jsem se přestěhovala a je to velmi daleko, nemocenskou si dovolit nemohu. Jinak je můj zdravotní stav dobrý, žádné alergie, jen od narození mám jednu ledvinu, je zcela funkční a v pořádku. Děkuji za odpověď, hezký den.

Odpověď odborníka:

Milá Anno, Bylo by nezodpovědné psát, že Vám prošlý lék nemůže nijak ublížit. K tomu ona expirace slouží. Nicméně pravděpodobnost toho je minimální a prošlé tablety zpravidla spíše mohou pozvolna ztráce svoji účinnost, než že by škodily. Obecně lze Diazepam doporučit jen jako velmi krátkodobé řešení problémů s usínámím (v řádu dnů), neboť jde o lék silně návykový. Spíše by tedy bylo vhodné řešit podstatu problému, ale to jistě víte. Je pravda, že ve vyhrocené stresové situaci může pár "lepších" nocí pomoci celý problém vyřešit. Právě z důvodu akutních situací je praktické míti praktického lékaře v místě bydliště. Pokud jste se tedy přestěhovala na delší dobu, doporučuji zvážit změnu. Přeju, aŤ je brzy lépe. S pozdravem

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: