Porucha spánku po operaci

Dobrý den, před dvěma týdny jsem byl na operaci srdce a od té doby mám problém se spaním. Problém se objevuje už od té doby co jsem byl na normálním lůžkovém oddělení v nemocnici po operaci a přetrvává až doposud i když jsem doma. Večer normálně usnu, ale vždy se vzbudím okolo třetí hodiny ráno. Sice potom po několika desítkách minut opět usnu, ale i tak mě to trápí, protože se mi nic jiného předtím nestávalo. Navíc přes den potom občas bývám unavený, takže si někdy lehnu a nebo jdu hodně brzo spát večer. Myslím že by to mohlo být tím, že mám po operaci jizvu na hrudi a celé je to takové hodně citlivé na dotek. Žebra, okolí jizvy a skoro celá hrud. Takže spím hlavně na zádech, protože jinak bych neusnul a myslím, že se možná probouzím z toho důvodu, že se ve spánku třeba přetočím na bok nebo tak a kvůli tomu se vzbudím, protože je to citlivý nebo to trochu bolí. Ale i tak bych chtěl znát názor odborníka. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martine. Ano, myslím že uvažujete zcela správně a Vaše porucha spánku bude souviset s operací, kterou jste nedávno prodělal, tudíž bude dočasná. Operace srdce je velký výkon a jizva a veškeré tkáně potřebují nějaký čas k úplnému zahojení. Zejména pokud jste prodělal klasický kardiochirurgický výkon s otevřením hrudníku (které předpokládá "zlomení" žeber), můžete mít bolesti a potíže z nich vyplývající i několik týdnů. Nad Vaší situací se tedy zbytečně netrapte, spíše si bez výčitek dopřávejte dostatek odpočinku - choďte dříve spát, odpočiňte si i přes den. Vaše tělo to nyní potřebuje. Pokud by bolesti hrudníku byly hůře snesitelné, užijte běžná analgetika. Výrazné problémy se spánkem by v tomto případě možná byly důvodem i k užítí léků na spaní, nicméně pokud potíže nejsou dramatické, spíše bych se lékům na spaní vyhnula (přeci jen je riziko návyku atd...) a řešila situaci jiným způsobem. Řada pacientů po kardiochirurgickém výkonu odjíždí do lázní, pokud byste měl o toto zájem, poraďte se s Vaším ošetřujícím či praktickým lékařem. Držím palce, ať je rekonvalsecence co nejkratší, s týdny ovšem počítejte. Vše se pak jistě vrátí do starých (nebo nových - lepších :-) kolejí, včetně spánku.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x