Porucha stitne zlazy

Lecim se na hypofyzu st.zlazy. 3x tydne 75, 4xtydne 100 Eutyrox. Mam zaludecni problemy a problemy se slinivkou. Minuly tyden jsem dostala zachvat mdloby, slabosti nohou, rukou, bylo mi na zvraceni, zdalo se mi, ze prestavam fungovat. Pripisovala jsem to slinivce. Odberama bylo zjisteno zvyseni amylaz, a jinych hodnot,byla jsem na sono bricha a CT. Ty jsou v poradku. Ceka mne jeste endosonografie. Vysledky nemam jeste pisemne. Akorat pred CT jsem uvedla, ze se lecim Eutyroxem, odebrali mi znovu krev a hodnota THS byla 138. Zda se mi to hodne, leky uzivam jiz nekolik let. Nemohl ten zachvat souviset se stitnou zlazou? Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hodnota TSH 138 znamená, že máte již delší čas výrazný nedostatek hormonů štítné žlázy. Je možné, že s vašimi zažívacími obtíže dochází k nedostatečnému vstřebávání hormonu z tablety. Mohla byste vyzkoušet ještě Letrox, který neobsahuje laktozu a mohl by být pro váš šetřnější. V každém případě bych vyšetření v první řadě zopakovala a až teprve potom bych z toho dělala nějaké závěry. A doporučuji zkontrolovat také hladinu hormonu nadledvin - kortizolu. Držím palce.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: