Porucha štítné žlázy

Dobrý den, v roce 1994 mi byla diagnostikována hypothyrosa, v únoru 2012 jsem měla TSHS 5,75, byl mi tedy zvýšen letrox 100 na 125. Od té doby začínám přibírat na váze, přestože stravovací návyky jsou stejné a sportovní aktivity také. Je to způsobené změnou léku? Ještě jsem se chtěla zeptat, před 2 roky mi byla diagnostikována ortostaza, má na to vliv snížená funkce štítné žlázy, jak se porucha bude vyvíjet do budoucnosti? Děkuji za odpověď Pavla

Odpověď odborníka:

Dobrý den, i já mám zkušenost s tím, že pacientky na substituční léčbě Letroxem či Euthyroxem (cestou endokrinologa) uvádějí váhový přírůstek, ačkoliv při správné kompenzaci - tj. při rovnováze hormonů štítné žlázy by k tomuto problému docházet nemělo. Ortostáza nebude ve spojitosti s poruchou štítné žlázy a většinou se nijak nevyvíjí.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: