Porucha vidění

Dobrý den, před dvouma dny jsem si všiml skutečně znepokojujicího jevu na mém zraku. Když se dívam na mobil a čtu text tak levá čtvrtina věty je rovně a pravá půlka věty směruje obloukem směrem dolů. Není to nijak moc ale prostě když čtu třeba souvislí odstavec textu tak první čtvrtina je rovně a ta zbylá část jako kdyby padala mírným obloukem dolů. Před měsícem jsem byl na komplexním očním vyšetření kde po rozkapání oka byla nad makulou v právem oku nalezena cévka a drobné oválné ložisko nad makuliu, tak jsem následně byl vyšetřen optickou koherenční tomografii kde mi sdělili že všechno je v normálu a nic to není a mé oči jsou ukázově zdravé a degenerací makuly vyloučili. Brýle nosím na dálku protože mám mírný astigmatizmus. Když z textu uhnu a podívám se na text zpátky chvíli je rovně a pak se znovu začne naklánět. Nevíte prosím co to může být? Leto jsem byl u očního lékaře již dva krát, jendou v rámci prevence a pak na komplexním vyšetření a je mi trapné tam přijít znovu že se mi začal naklánět text (trvá tento stav přibližně třetí den). Děkuji moc za radu. Ian

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Ivane, v první řadě by mě zajímalo, zda nosíte dioptrické brýle trvale a zda jsou příznaky s nimi, bez nich nebo je to jedno. Je totiž možné, že pokud jsou příznaky bez brýlí a astigmatismus není zanedbatelný, tak je vše způsobené jen astigmatismem. Aby to nebylo tak jednoduché, tak obdobně je to, pokud nenosíte brýle trvale a nasadíte si je jen občas a pak máte tyto příznaky. A druhou možností je, že mimo centrum sítnice je opravdu otok, ale je tak v periferii, že ho OCT při vyšetření centra nezachytilo. Nicméně zkušený vyšetřující se dokáže podívat i do oblasti, která by byla zodpovědná za Vaše obtíže.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Odpověď pro pana Kordu | Od: Ivan Guliš | 20.9.2016 10:50
Dobrý den, pane Doktore,

brýle nosím jen na práci s
počítačem a řízení, jinak ne.
Děje se mi to i bez nich.
Co se týče toho otoku, může to
být něco vážného? Je mi 26 let,
nekouřím, sportuji a zdravě se
stravuji a ani v rodině nejsou
žádné dědičné onemocnění
sítnice.

Děkuji,

S pozdravem,

Ivan
reagovat
re:Odpověď pro pana Kordu | Od: uLékaře.cz | 20.9.2016 12:36
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil přímo do poradny na těchto
stránkách: http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Osm tipů, jak ulevit nemocným kloubům na rukou
Články: Osm tipů, jak ulevit nemocným kloubům na rukou
Chránit klouby před...
Jak bezpečně zlikvidovat klíště: mýty a fakta
Články: Jak bezpečně zlikvidovat klíště: mýty a fakta
Je to starý problém, se...
Kolorektální karcinom
Články: Kolorektální karcinom
Kolorektální karcinom je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Častí společníci: reflux jícnu a astma
Články: Častí společníci: reflux jícnu a astma
Pokud se léčíte s astmatem...
Transplantace dásně v zubařském křesle
Články: Transplantace dásně v zubařském křesle
Existuje několik zákroků...
Kašel je zcela přirozený reflex těla
Články: Kašel je zcela přirozený reflex těla
Kašel je přirozený reflex...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: