Porucha vývoje

Dobry den, mám takové trápení s naším 14,5 měs. synem. Vezmu to od začátku. Narodil se po bezproblémovém těhotenství (max nějaká virozka) v termínu s.c. pro nepostupující porod,neotevírala jsem se.Od 3,5měs. jsme sledováni na neurologii,nechtěl být na bříšku a špatně držel hlavičku,od té doby jsme do 13,mes cvičili Vojtovu metodu.V jeho půl roce jsme byli hospitalizováni na pozorování pro pohyby hlavičko typu nenene,dle videa i eeg se o epilepsii nejdená,nyní již to dávno nedělá.Prošli jsme si tedy vyšetřením eeg,sono mozku,odběry krve od sval,dystrofií po metabolické vady..Nikde se nic nenašlo.Nyní je Pavlíkoví 14,5 mes a leze(od13měs),obchází nábytek,sám si sedne,už nám chybí jen ta chůze..Jinak jediný závěr na neurologii byla axiální hypotonie,která se již upravila,ale zřejně dále určitý stupen hypotonie trvá,vsechny polohové testy měl v pořádku.Jinak je to chlapeček usměvavý,kojený,jí dobře,je sice drobnější,ale roste a přibývá na váze,nestagnuje,akorát měl/má opožděnou hrubou motoriku zhruba o 3 měsíce,jemná ok a sociální kontakt výborný...A nyní k problému,který mě trápí.Již asi od jeho půl roku pozoruji stáčení hlavičky na jednu stranu-pravou,nyní jak sedí je to více patrné.Dle fotek to již zřejmě má ale od narození.Hlavičku má volnou,vetšinu času krásně rovnou,otáčí ji na obě strany,ale několikrát denně,někdy hodně, někdy méně začne jakoby dávat hlavičku na stranu k ramínku,nevypozorovala jsem,že by to bylo v nějaké určité situaci,ale zdá se mi,že to zřejmě nejvíc dělá ráno,v sedě ve stoličce,ale dělá to i v jiných situácích.Velmi mě to trápí,bojím se,aby nebyla nějaká vážná příčina,okolí mi říká,že si takto může ulevovat,neuroložka jen řekla,že ho tam může táhnout nějaký svalík..Byla bych moc ráda za Váš názor,děkuji moc D.H.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Hluzáková, podle Vašeho popisu je syn důkladně vyšetřený a je jen dobře, že vyšetření mozku dopadla dobře. Zkoušela jste ty ranní stavy stáčení hlavičky nějak zaznamenat? Třeba natočit na mobil ? Jistě by se Vaší paní doktorce či paní doktorce z neurologie lépe stav hodnotil, kdyby viděla záznam. Pak - bude-li to nutné . by se např musela některá vyšetření opakovat či doplnit. Zda je to stav závažný či nikoliv se takto podle jen popisu nedá říci. Zdravím, Raj.

MUDr. Věra Rajchlová
MUDr. Věra Rajchlová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: MUDr. Věra Rajchlová - praktický lékař pro děti a dorost

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x