Poruchy příjmu potravy

Dobrý den, mám dotaz ohledně mého 7letého syna, vůbec nechce jíst když vidí mléko, kečup tak se mu zvedá žaludek. Neji ani ovoce ani zeleninu, když jsme meli koláč s jablkem tak mu chutnal ale jakmile se dozveděl že tam je jablko tak to nejedl a řekl že si vzpomenul že mu jablka nechutnaji tak to jist nebude, prosim o nějakou radu jak mu to vysvětlit ma diagnozu ADHA agresivity, nebo jestli nevíte o nějaké poradně kde mi by se s tím dalo lečit popř. i dobrého dětského psychiatra děkuji za odpověd Sylvia

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Sylvie! Tak jak problém líčíte si myslím, že se skutečně jedná o psychickou poruchu, kdy odmítá cokoli, co v něm vyvolává nějakou nepříjemnou asociaci. Ta nemusí být ani na základě nějaké špatné zkušenosti, ale třeba jen jeho představy o něčem. Škoda, že nepíšete, co jí a co mu špatně nedělá. Je třeba vytrvale nabízet jednotlivé potraviny, jednoduchá, ale výživově hodnotná jídla. Vyvarovat se sladkostem i umělým sladidlům. Vzhledem k jeho diagnóze by mohli pomoci přírodní adaptogeny, tedy látky zvyšující odolnost organismu na jakýkoli stres. Mléko ani kečup bych mu skutečně nenutil. Kečup většinou nepatří mezi kvalitní živiny, mléčný cukr či bílkovina mohou způsobovat trávicí potíže. Důležitá je zejména atmosféra u jídla, jak jídlo vypadá, jestli je to zábavné apod. Pokud bude v pohodě, jistě sní i to, co by jindy nevzal do úst. Nucením vyvoláte zpravidla ještě větší odpor. vyhraďte mu nějaký stoleček či prostor na jídelním stole, kam mu dáte jídlo tak, aby si mohl sám vzít, když bude mít skutečnou potřebu. Zkuste ho zapojit do přípravy jídel v kuchyni, ať Vám pomůže, případně si sám přichystá jednoduchou svačinku. Už to samo o sobě může přinést pozitivní změnu. Každopádně se s ním zkuste nějak domluvit např. na tom, jak mu to více vyhovuje - jestli chce jíst sám, nebo s Vámi, ať má možnost si sám vybrat talířek, příbor, hrneček, nabrat si jídlo, nalít pití. Věřím, že to společně zvládnete. Zcela jistě by Vám pomohla konzultace dětského psychologa či psychiatra. Bohužel ve středočeském kraji neznám nikoho, koho bych Vám mohl následně doporučit. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: