Poruchy spánku

Bude mi 69 a trpím poruchami spánku, což asi v mém věku není ojedinělý problém. Když se chci lépe vyspat, užívám občas Stilnox. To ale není hlavní problém. Hlavní problém je v tom, že se mě občas (3 - 4krát do roka) zdají děsivé sny ve kterých jsem nějakým způsobem ohrožován, a abych se z tohoto ohrožení dostal, v poslední chvíli volám o pomoc, což už není ve spánku, ale volám ze spaní nahlas, až se z toho vzbudím. Jsem z toho celý špatný a bojím se znovu usnout, aby se sen nevrátil. Rád bych věděl co je toho příčinou, zda to nemůže mít nějaké následky, zvláště na psychyku, a zda se s tím dá něco dělat. Děkuji za odpověď. Pokorný Z.

Odpověď odborníka:

Pane Zdeňku, spánek je poměrně složitý proces, má nepochybně vztah k tomu, čím žijeme v bdělém stavu. Pro dobý neuropsychický stav je kvalita spánku jistě podstatná.
Neznám Váš zdravotní stav, po stránce tělesné je zapotřebí vyloučit například metabolické příčiny, které by se mohly odrážet ve "výživě" mozku. Jinak bych určitě doporučila neurologické vyšetření- neurolog bývá také nejvhodnější odborník pro spolupráci s tzv. spánkovými laboratořemi.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: