Poruchy srdcového rytmu a tehotnosť

Dobrý deň, v minulosti ako 19-ročnej mi boli diagnostikované poruchy rytmu: * sínusová tachykardia * extrasystoly * skrátený PQ interval Bol mi nasadený Egilok, ktorý som najskôr užívala pravideľne potom už iba podľa potreby, lebo arytmie sa trošku zlredukovali a nepociťovala som ich toľko a tak často.. Problémy sa vrátili opäť (teraz mám 34 rokov a naviac mi lekár potvrdil tehotnosť (9 týždeň). Bola som na kardiologickej ambulancii, lebo búšenia srdca sú posledný týždeň častejšie... Bolo mi urobené EKG s týmto záverom: * sinus, os SMH, PZ vo V4, fr. 93/ min PQ 12 ms, porucha vnútrokomorového vedenia, WPW syndrom? ECHOKG: Ao koreň 25 mm, LP: nedilat., Sep. cípov: 19 mm, MCH bez stenozy, PK: 26 mm, IVS: 8 mm, LK 48 mm, EF: 65% Perikard bez výpotku Záver: paroxy dysrytmie neverif., hyperkinetická cirkulácia Som ešte objednaná na Holter za mesiac. Lieky teraz neberiem žiadne, keďž som v prvom trimestry. Chcela by som sa vás spýtať, aký je môj stav na základe tohto vyšetrenia, keďže kardiológ veľmi výrečný nebol... Keďže som si vedomá toho, že postupom času sa tieto arytmie budú zintenzívňovať hlavne v treťom trimestry, aké sú riziká týchto ťažkostí v tehotnosti? Aké riziká sú spojené s týmto ochorením počas pôrodu a po ňom? Je vhodne počas tehotnosti užívať betablokátory a pod.? Keďže názory lekárov sa v tomto smere dosť odlišujú... Ďakujem za skorú odpoveď. Romana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nález na UZ srdce je normální vzhledem k těhotenství. Při těhotenství je potřeba více cirkulovat krev, proto jsou stahy srdce intenzivnější, jinak nález je v normě. Nevím, jestli došlo ke změně na EKG nebo se jedná o starý nález. Užívání léky v těhotenství je vždy složitá otázka, která se musí posuzovat individuálně. Nyní bych počkal na výsledky EKG Holteru, poté se uvidí. Držím palce, ať vše dobře dopadne.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: