Poruchy srdečního rytmu

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat na problém se srdečním rytmem, ¨přibližně od doby ( asi 6 týdnů), kdy jsem prodělala virózu a současně jsem měla i období se zvýšenou zátěží, jsem začala pozorovat pocit-jako by vynechání srdečního tepu, bylo to i několikrát za hodinu nejčastěji večer, když už byl klid... po několika dnech se situace zlepšila, ale i tak několikrát za den( asi 1-5krát), si tohoto zvláštního-nepříjemného pocitu všimnu, srdce jednou vynechá a následne ťukne silněji, a toho možná také díky mé subtilní postavě, si nelze nevšimnout... Byla jsem u své lékařky, říkala mi, že se jedná o extrasystoly a že je to poměrně běžný jev, poslal mě na EKG-tam vše OK-záznam trval asi 1 minutu, takže by asi byla náhoda, kdyby se něco zachytilo... Z odběru krve lékařka nechala vyšetřit hormony štítné žlázy a hladiny zkl. minerálů: Mg, Ca, Na, K... Vše rovněž Ok...Krevní tlak 90/60...Kdyby mi to prý hodně obtěžoval - natočíme Holtera. Přesto mě to ale znepokojuje, zajímalo by mě, kde je ještě hranice normy pro vynechání tepu, čím se mám již znepokojovat a co lze považovat za neškodné extrasystoly...Kdesi jsem dříve četla, že srdce má právo na anomálii rytmu asi 1 krát týdně...pak tedy chápete mé rozrušení...můžete mi prosím poradit, nechci zbytečně panikařit. Děkuji. S pozdravem P. K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle Vašeho popisu Vás Vaše paní doktorka vyšetřila myslím dostatečně a není třeba absolvovat nějaká další vyšetření, pokud by se stav nezhoršil nebo se nepřidaly ještě nějaké jiné potíže ukazující na možnou srdeční dysfunkci (slabost, únava, dušnost, bolesti na hrudi, mdloby...). Extrasystoly se i u zcela zdravého člověka vyskytují běžně (daleko častěji, než 1x za týden) a u štíhlé mladé ženy zejména (konstituce souvisí i s "nastavením" nervového řízení srdce, různí lidé se v tomto mohou dosti lišit...). S prodělanou virosou a větší námahou to jistě souviset mohlo a proto lze také očekávat, že se stav zlepší. Věřte tedy Vaší paní doktorce, skutečně není třeba panikařit.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: