Poruchy vidění

Dobrý den, již delší dobu, skoro 10 let, mě trápí problém se zrakem, který se postupně zhoršil, teď myslím, že stagnuje. Od 8 let jsem trpěla na migrény, teď jsem již 2 roky bez záchvatu, možná ustaly. Každý záchvat mi začínal klasickou aurou - výpadky v zorném poli, jiskření před očima. Po každém záchvatu jsem ale měla pocit, jakoby mi něco z té aury zůstalo. Nebylo to jiskření, nebo vyloženě výpadky, ale začala jsem vidět nejdřív takové světelné jevy na zdech (ale nikoliv mušky, které se vyskytují při krátkozrakosti, protože krátkozraká jsem taky a mušky občas vidím, takže to dokážu od sebe odlišit), jsou to neohraničené vlnky, čáry, jakoby proudy světla, postupně se to zhoršilo, že to vidím, i když koukám na nějaký předmět, mám pocit jakoby na mě zářil, jakobych viděla auru kolem okrajů. Nejhorší jsou světlé věci - proto se mi špatně čte, mám pocit, jakoby mi bílé pozadí pronikalo mezi písmenka. Občas mi přijde, že i nevnímám některé věci v zorném poli, ale ne že bych je přímo neviděla, spíš jsou najednou hodně světlé. Mluvila jsem o tom s neuroložkou, ta mi udělala EEG bez neg. nálezu, dvakrát MRI s odstupem 1 roku, našla pouze gliózu, která se nijak nemění, prý možná perinatální poranění (narodila jsem se císařem kvůli hypoxii) a dál to neřešila. Na očním mi taky nic nenašli, jenom kdysi dávno jsem měla horší výsledky na perimetru. Nikde nemohu najít, co by to mohlo být, už jsem nešťastná, bojím se, aby se to nezhoršilo, ale jak říkám, od té doby, co nemám migrény, se to nezhoršuje. Jsem také hodně citlivá na světlo, při blesku z focení nebo kouknutí do sluníčka se mi zrak delší dobu vrací do normálu. To špatné vidění pozoruji přes den při přirozeném osvětlení, ve tmě zase naopak vidím jakoby zrnitě. Pro kompletní anamnézu doplním, že se léčím rok s nespecifickým zánětem střev, 6 let s hypertyreozou, nyní stabilizovanou, mám mírné astma a úzkostnou poruchu, se kterou se léčím půl roku a beru grandaxin. Prosím, jaký byste navrhovali postup, případně setkali jste se již s něčím podobným? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle mého názoru mohou obtíže být ve vztahu k migrénám, tj.k poruchám prokrvení v oblasti hlavy v souvislosti s poruchou nervové regulace prokrvení. Z tohoto hlediska by možná mohly pomoci stejné léky jako proti migréně (a možná s odezněním migrén odezní postupně i oční obtíže samy). Jinak takové poruchy zraku možná mohou souviset s nedostatkem vitamínu A (hlavně zrnité vidění ve tmě) a s prostou zrakovou únavou/zhoršením vidění při krátkozrakosti apod. (pak by pomohla korekce zrakové ostrosti brýlemi). Obtíže také mohou souviset s nespecifickým střevním zánětem či s poruchou činnosti okohybných svalů. S jistotou nic bohužel napsat nemohu, více pomoci by Vám mohl zkušený oftalmolog ve spolupráci s neurologem a internistou, tj.poraďte se se svým obvodním lékařem, jak tyto odbornosti skloubit ve Vašem regionu, případně se zkuste domluvit přímo s očním lékařem (určitě navštivte očního lékaře, pokud jste u něj nyní ještě nebyla a napsala jste nejdříve sem - buď nalezne příčinu obtíží přímo a kdyby ne, zeptejte se ho, co máte dále dělat, na koho se dále obrátit, kdyby oční původ obtíží byl opět vyloučen).

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Mám úplně totéž. | Od: Hanny | 17.5.2011 13:06
Za měsíc mi bude 24 let a asi od ledna mám stejné obtíže, které popisujete. Záření předmětů, špatné rozlišování okrajů (bílé záření), bělavé mžitky, dlouho vídám po blesku barevné změny a někdy i po dlouhém dívání se na tmavý předmět a pak přechodu očima na světlý - tak vidím stín toho předmětu... ale nikdy jsem neměla migrénu jako takovou - s bolestí hlavy. Čtení na blízko je mi také někdy velice nepříjemné... dávám si to do souvislosti s únavou (protože ty obtíže nejsou konstantní a když se objevily, trávila jsem měsíc od rána do večera s učebnicí s lesklým povrchem a ještě zvýrazněnou žlutým zvýrazňovačem a to bylo teprve něco strašného... a třeba dnes je to výrazné - jsem po zkoušce, unavená, za poslední dva dny jsem spala dohromady necelých osm hodin)... ale nikde jsem s tím zatím nebyla, protože jsem ani nebyla pořádně schopná svoje obtíže popsat. Jinak se s ničím neléčím, žádné léky neužívám. Vzhledem k mému věku a pohlaví, občasnému perifernímu brnění horních končetin se trošku obávám roztroušené sklerózy... ale nejsem schopná se zatím dokopat s tím za někým zajít.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: