Posílení imunity

Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych Vás požádat o radu. Při rozboru krve mi byla zjištěna reaktivace latentní EBV infekce. Hodnoty byly EBV EA - hraniční 25,20 U/ml, EBV VCA IgG - pozitivní 265,00 U/ml, EBV VCA IgM - negativni, EBV EBNA - pozitivní 529,00 U/ml. Byla zahájena léčba Luivacem na 3 měsíce. Hned po ukončení léčby bych měla jít na umělé oplodnění. Mám zamražená embrya. Při ivf musím užívat 0,25 mg prednisonu kvůli protilátkám proti zona pellucida:poz.II/1, slabě poz. V/1 a VII/1, dále píchám fraxiparin. Předpokládám, že Luivac bude v organismu přetrvávat i nějakou dobu po užívání. Nemohou se vzájemně ovlivńovat Luivac a Prednison?A můžete mi prosím vysvětlit mé hodnoty EBV? Nemohou být nebezpečné pro případné těhotenství? Děkuji, Jarka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Luivac je preparát, který slouží k posílení slizniční imunity, takže jeho efekt přetrává i po doužívání. Pokud máte pozitivní protilátky proti zona pellucida, znamená to tedy, že imunitní systém je spíše stimulovaný, tak bych jeho dlouhodobější užívání Luivacu nedoporučovala. Naopak Prednison v této malé dávce tlumí rekativitu imunitního systému, aby došlo lépe k implantaci embrya v děloze. Nález protilátek proti EBV svědčí pro kontakt s prodělanou infekcí v minulosti, aktivita protilátek IgM může zanmenat pouze to, že Váš imunitní systém v tu dobu byl aktivovanější a že se znovu začaly produkovat tyto protilátky, vůbec to nemusí znamenat, že se jedná o akutní infekci.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: