Posílení předního křížového vazu v koleni

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli existují nějaké cviky na zpevnění předního křížového vazu v koleni. V září jsem byl na operaci s meniskem, který mi přišili ale při artroskopii zjistili že mám natažený přední křížový vaz a že je možné že budu muset na plastiku. Při poslední kontrole mi doktor řekl že vaz je trošičku volnější, ale že si není jistý jestli by plastika byla nutná a objednal mě až na únor kde se rozhodne jestli je potřeba nebo ne. Té operaci bych se strašně rád vyhnul. Zkouším teda hledat jakékoliv cviky na posílení kolen, beru různé vitamíny a podobně. Prosím poraďte mi nějaké cvičení. Předem moc děkuji. :-)

Odpověď odborníka:

Pokud jste absolvoval rehabilitaci po operaci menisku, aplikujte stejná cvičení pro vámi zmíněný požadavek. Běžně se doporučuje plavání, cvičení v bazénu, nepříliš silně odporově nastavený rotoped. Pokud vaz nebyl přerušen a koleno nevykazuje přehnanou nestabilitu není operační plastika předního zkříženého vazu nutná. Jistě dle vyšetření vám popdrobněji řekne váš ortoped. Doporučuji ale postupně zvyklou zátěž. Sportovní zátěž dozovat s odstupem do půl roku po operaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x