Posilovani svalstva po operaci

Dobrý den, už přes rok trpím Crohnovou chorobou a asi před 10 měsící jsem byl operován na akutní peritonitidu. Mám velkou jizvu na břiše. Chci se zeptat jestli můžu posilovat břišní svaly. Jizva už se zacelila, ale mám strach aby to nemělo nějaký špatný dopad. Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Co se týče časového odstupu od operace, tak posilovat bylo možno již dávno. Jiná otázka je ovšem, co posilování přinese. Nejrozumější by bylo poradit se se zkušeným fyzioterapeutem nebo lékařem, který se aktivní fyzioterapií zabývá. Poradit by však mohl i trenér ve fitness. I ten by měl poznat, zda a jakým způsobem začít posilovat. V první řadě je třeba překontrolovat funkční stav bederní páteře a statiku pánve. V druhé to, zda jsou přítomny nebo nejsou svalové dysbalance. Bez správného funkčního stavu a bez dobrého svalového souladu je posilování velmi málo efektivní. Dle konkrétního stavu jen je teprve možno zvolit správný přístup, správné cviky, návaznost s posilováním dolních zad a intenzitu posilování včetně frekvence cvičení.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: