Positivni ana, zvysene jaterni testy, neustaly kasel

Dobry den, Bydlim ve Velke Britanii a delam si obavy o me zdravi. Pred mesicem u me byly zjisteny nahodne zvysene jaterni testy - ALT-130, podotykam, ze alkohol nepiji mozna tak 1-2 krat do roka a to nanejvys jednu sklenicku, doctor proto po mesici opakoval krevni testy jestli nemam Hepatitis C,B, vse negativni, ale I po mesici jaterni testy porad zvysene a k tomu se prislo na pozitivni ANA. Ponevadz nemam zadne specificke priznaky, nebude se dale vysetrovat co me je. Mam z toho obavy uz tri tydny kaslu a nemohu se kasle zbavit. Kupuji v lekarne ruzne sirupy a tabletky, ale nic nezabira. Mam obavy, ze mam porusenou imunitu, muze neustaly kasel souviset s pozitivni ANA? Delam si take obavy proc jsou jaterni testy pored tak vysoke. Prosim jak se postupuje v Cechach jestlize ma pacient behem 2 mesicu porad zvysene jaterni testy? Nepiji temer vubec a take mastna jidla nemam rada. Prosim poradte me co mam delat, zadat o podrobnejsi vysetreni, prijed do Ceske republiky? Snazime se o miminko a proto me na zdravi o to vic zalezi. Dekuji predem za odpoved. Lea

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vysoká hodnota jaterního enzymu ALT je známkou akutního onemocnění,určitě by bylo potřeba podrobnější vyšetření. 3 týdenní kašel-pokud není velký a není ani poslechový nález a nevykašláváte "barevné" hleny -by mohl spontánně odeznít,zejména navázal-li na něj.akutní virozu. Poz.ANA by mohla svědčit o revmatol.onem.,ale rovněž potřeba ještě další vyšetření ke specifikaci.

MUDr. Marie Vaňačová
MUDr. Marie Vaňačová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Soukromá ordinace praktického lékaře pro dospělé, Tábor

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: