Poškození menisku

Dobrý den, hraji závodně stolní tenis a jezdím hodně na kole. Před půl rokem jsem narazil silně do stolu a udeřil se těsně pod koleno. Při chůzi mi pak oblast spodku kolene a jakoby pod ním podivně tuhla. Asi za měsíc mě podivně zabolelo při zavazování tkaniček. Přesto jsem ještě bez jakýchkoliv problémů absolvoval turnaj. Druhý den jsem měl koleno bolavé, ztuhlé a bodalo mě při chůzi uvnitř, především po nerovném terénu. Po 2 měsících jsem dostal 2 injekce kortikoidů od p. doktora - ortopeda spolu s diagnózou meniskus, pravděpodobně odchlíplý od pouzdra. Po druhé injekci se situace hodně zlepšila, koleno bylo jen trochu cítit, ztuhlost zmizela. Jiný pan doktor mi poradil posilovat svaly a oba lékaři prohlásili, že mohu jít hrát stolní tenis. Po turnaji jsem měl opět stejnou ztuhlost, bolest i píchání. Dostal jsem postupně opět dvě další injekce. První opět zabrala málo a pan doktor mě chtěl poslat na operaci. Protože jsem nastoupil čerstvě do nové práce, dal mi místo toho další injekci, po které se to opět hodně zlepšilo. Minulý čtvrtek jsem musel zrychlit chůzi kvůli autobusu. Koleno opět ztuhlo, nemohu ho úplně skrčit, ale píchání při chůzi se zatím neobjevilo. Chtěl bych poprosit o zodpovězení těchto otázek: 1)Je nějaká naděje, že se meniskus přihojí, když se to dokáže zlepšovat? 2)Je operace menisku (pravděpodobně artroskopická eliminace menší části vnějšího menisku) hodně riskantní vzhledem k možnosti zhoršení stavu a jak dlouho by asi trvala pracovní neschopnost? 3)Může poškození menisku souviset s onou nehodou na začátku, i když mě místo úrazu nebolí? 4)Je pro přihojení menisku pozitivní jízda na kole, jak všichni tvrdí? 5)Může se odložením operace poškodit jiná část kolena, jako např. chrupavka, i když při chůzi koleno bolí minimálně a vyhýbám se jeho ohýbání a nevhodné zátěži? 6)Nemůže se jednat pouze o nějaký zánět nebo výpotek, když má koleno potenciál se zlepšovat a neobjevuje se nyní bodavá bolest uvnitř? (Na rentgenu není nic.) 7)Co bych měl udělat? (Lékař nechal rozhodnutí o operaci, termínu operace nebo pokračování v konzervativní léčbě prakticky na mě.) Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pokud je celistvost menisku porušena a to se musí prokázat, je zcela na místě artroskopická nevelká operace, při které se ve většině případů, 90% část menisku odstraní. Pacient po 3-4 dnech může plně zatěžovat. Nástup do práce záleží na tom, co pacient vykonává. Při administrativních činnostech nástup možný již po 10 dnech, jinak po 3 týdnech. Pro stanovení diagnozy po již delší době by bylo na místě provést vyšetření kolena magnetickou rezonancí, výsledky srovnat s klinickým nálezem. Dále podle všech výsledků vyšetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: