Poškození nervů operací

Dobrý den, asi před 9-ti lety jsem prodělala operaci tříselné kýly klasickým způsobem (ne laparoskopicky, žádná síťka). Zákrok se zdařil bez komplikací, normální průběh hojení. Jen mě trápila změna citlivosti tkáně od jizvy směrem dolů na vnitřní sehno a také stydkého pysku na oné straně. Změna citlivosti se projevuje tak, že při lehkém doteku nic necítím, jako by byla kůže umrtvená, ale při stlačení či natažení kůže cítím ostrou píchavou bolest, která mi občas znepříjemní i milostné hrátky. Lékař mi řekl, že došlo k narušení nervů, ale že mám být trpělivá, že se ta citlivost časem vrátí do normálu, že to někdy trvá i roky. Bohužel, tomu se tak nestalo. Je ještě nějaké řešení, než čekaní, aby se citlivost tkáně a kůže vrátila k normálnímu stavu? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Kateřina

Odpověď odborníka:

Jedná se o přerušení kožního nervu, což je velmi časté při a po operacích a opravdu se stav většinou vrací do normálu. Ale po více letech je pravděpodobnost již malá. Bylo by dobře provést opakovaný oibstřik bolestivého místa, tak aby zde ostrá bolest při žádném pohybu nevznikala.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: