Poškození zadního zkříženého vazu

Dobrý den, před 10 měsíci jsem absolvoval hamstring plastiku LCA, při které mi byla zjištěna také subtotální ruptura LCP (prý zůstává cca 1/3). Toto muselo bohužel vzniknout během období od původního úrazu a ASK(před 7 lety) do plastiky, kterou jsem absolvoval až nyní. V součastnosti je dle mého operatéra koleno bez předozadní nestability, já osobně vnímám, že koleno je "jiné" než to zdravé, ale v běžných činnostech mi nestabilní nepřijde. Pro svoje případné další sportovní aktivity budu používat čtyřbodovou ortézu. Chtěl jsem se tedy zeptat: Má význam provádět i plastiku LCP ? Co byste mi doporučili ? Jde mi především o zabránění dalšího poškozování kolene a tedy o jeho budoucnost. Předem díky za odpověď. Vašek

Odpověď odborníka:

Plastika LCP se provádí zcela vyjímečně a vzhledem k tomu, že koleno patrně nestabilní není, zpočátku je opravdu vhodná ortéza při namahavějších činnostech, ne vždy. Postupně by si koleno mělo zvyjat na pohyb bez ortézy. Stav by se měl postupně upravovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření spánku
Články: Vyšetření spánku
V případě poruch spojených...
Gastroskopie
Články: Gastroskopie
Gastroskopie nebo jinak...
Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Články: Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Kolorektální karcinom je v...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Infarkt myokardu může člověka zastihnout kdekoli: umíte účinně pomoci?
Vyšlo to! aneb Co čekat v raném těhotenství po umělém oplodnění
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: