Poškrábaná rohovka

Dobrý den, minuly rok v květnu jsem měl úraz oka. Při sečení mi vletěl malý kamínek, i přes ochranný štít, do oka. Byl jsem u očního a dostal kapky. Nicméně po čtyřech měsících jsem začal vidět občas rozostřeně. Asi po měsíci kdy se toto opakovalo (na den až dva jsem viděl o něco hůře a poté vždy se to vrátilo do normálu) tak jsem opět navštívil očního lékaře, který mi řekl, že ta rána po zásahu kamínku se nezhojila. Tak jsem opět dostal ty samé kapky s nějakým očním gelem na noc. Toto trvalo asi tři týdny. Zlepšilo se to a při poslední návštěvě očního jsme se rozešli s tím, že je to lepší což mi potvrdila i doktorka z pohledu přístrojů. Nicméně mi ještě předepsala oční gel Vidisic, ke kterému mi řekla, ať ho používám až tři měsíce. Po dvou měsících kdy se vidění střídalo (dva dny dobré, čtyři dny špatné) a cítil jsem, že jak kdyby to oko začínalo být závislé na očním gelu a také z toho důvodu, že jsem se i v noci začínal budit kvůli řezání v oku, tak jsem gel přestal používat. Dnes je to asi za poslední dobu nejhorší kdy mám oči unavené a to oko mě bolí a trošku občas i mírně řeže, že se víčko samo zavírá. Jak mám postupovat? Bude nutný nějaký lékařský zákrok nebo to můžou vyřešit další léčiva? Popřípadě kam bych se mohli obrátit kdyby můj oční doktor volil opět nějaké kapky? Předem děkuji a pěkný den. Honza

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v první řadě bych ještě vyzkoušel terapeutickou kontaktní čočku, která by zabránila rannímu stržení nově přehojené vrstvy. Pokud by se rohovka nezahojila ani poté, tak by se zvažoval lékařský zákrok PTK. Tj. laserový zákrok, kterým by se odstranila povrchová vrstva v širším rozsahu a umožnilo by se efektivnější přehojení nově vzniklého pravidelného defektu. Tento zákrok se provádí na laserových pracovištích a v některých nemocnicích...záleží odkud přesně jste, ale my posíláme do Prahy nebo do Brna. Potřebujete doporučení nebo se objednat k nim do rohovkových poraden, kde si zváží provedení PTK sami.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Se syndromem studených končetin můžete zatočit svépomocí
Články: Se syndromem studených končetin můžete zatočit svépomocí
Trápí vás revma? Pak jste...
Máte zelený zákal? Držte hlavu nahoře
Články: Máte zelený zákal? Držte hlavu nahoře
V létě houfně zapomínáme na...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Alkohol zažívání zlepšuje – ovšem jen v malých dávkách!
Nežádoucím účinkům očkování lze předejít
Články: Nežádoucím účinkům očkování lze předejít
Očkování proti žloutence A...
E-cigareta: pomáhá, nebo spíš škodí?
Články: E-cigareta: pomáhá, nebo spíš škodí?
Elektronická cigareta nebo...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x