Postinor 2

  • Dotaz od: Týnulenka
  • Publikováno: 11.12.2015
  • uLékaře.cz

Po nehodě s přítelem, kdy nám při sexu praskl kondom jsem si vzala 30 minut po sexu Postinor 2. Chci se zeptat, jak moc velký je riziko otěhotnění? Je podmínka nebo nutnost dostat do 5 dnů měsíčky ? Nebo když je dostanu později bude to vadit ?

Odpověď odborníka:

Informujte se u svého ženského lékaře. Postinor-2 je hormonální lék, který zabrání jednak ovulaci, uvolnění vajíčka z vaječníku, jednak zabrání oplodnění uvolněného vajíčka. Je nutné ho užít nejpozději do 72 hodin, nejlépe do 12 hodin, tedy tady jste postupovala správně. Nechrání Vás před oplodněním při jakémkoli styku po užití tablety - je to vysloveně "after-pill," tedy "tableta po." Pět dní se týká opoždění měsíčků, pokud se opozdí o déle než pět dní, je pravděpodobná, že jste těhotná. Doporučuje se, abyste si nechala udělat po 14 dnech až 3 týdnech gravitest u ženského lékaře a přešla na jinou antikoncepci než kondom, resp. kondom doplnila jinou antikoncepcí (metoda šle a pásek). Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: