Poštípání hmyzem, možná infekce

Před cca 4 týdny mě štípl hmyz nad kotník, pravděpodobně ovád či muchnička.Jeden další štípanec, byl i pod kotník, ještě s kapkou krve, o klíště se tedy podle mě nejedna, samotné štípnutí jsem nepocítil.Následující den začal kotník otékat a otok, zarudlý,byl i pod kotníkem směrem k prstům nohou. Směrem nahoru ke koleni ne. Po třech dnech, kdy jsem mazal Fenistilem, otok nemizel a obtížně se chodilo (vždz horší první krok, při více krocích bolelo méně). Navštívil jsem lékaře 4.den po vpichu, namazal místo vpichu černou mastí, kolem vpichu byla tmavě červená až fialová malá skvrna a zavázal. Víc nebyl schopen říci. Tam kde byl otok, jsem mazal heparinovou mastí a na místo vpichu ještě rovněž asi ještě 5 dnů dával černou mast. Postupně otok začal mizet, a tmavá skvrna okolo vpichu rovněž.Po cca 14 dnech od vpichu místo vpichu téměř neznatelné, nebolestivé, otok postupně vymizel, barva kůže také již normální.Kotník však stále mírně pobolíval, dával jsem tedy na něj traumagel cca týden.Nyní je to již 4 týdny po bodnutí, na pohled není prakticky nic znatelné, ale kotník stále mírně pobolívá při chůzi, některá místa jsou na dotyk citlivější, a nohu tedy nemohu zatěžovat naplno, mírná bolest navíc jako kdyby místy vystřelí i směrem ke koleni. Navíc cítím poslední dny o něco větší únavu než obvykle. Nemůže se jednat o nějakou bakteriální infekci či třeba nějaký zánět jako následek štípnutí hmyzem, který se projevuje až teď? (Přemyšlel jsem i o borelioze, ale vzhledem k tomu, že zarudnutí se objevilo už následující den a nebyla to skvrna, která bledne od středu, tak spíš myslím, že to borelioza není). Je vhodné nasadit antibiotika či něco jiného? Nebo je možné ještě nějak lokálně kotník léčit, např. nějakou mastí? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Pavle, o boreliózu se pravděpodobně nejedná, protože skvrna se objevila příliš brzy. Možná je jak alergická reakce, tak zánět kůže po zanesení infekce v místě štípnutí. Nevím, zda jste měl také horečku či se vyskytlo pouze zarudnutí kolem místa vpichu. Horečka by svědčila spíše pro zánětlivé onemocnění, výskyt otoku bez horečky spíše pro alergickou reakci. Nejlépe by bylo navštívit lékaře, aby vás vyšetřil a případně povedl příslušná vyšetření (zánětlivé parametry, klinický nález).

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x