Posttuberkulózní léze

Dobrý den, vyšetření CT hrudníku v 10/2010 ukázalo:Pruhovité opacity v obou plicních horních polích s lokálně ztluštělou pleurou. V pravém horním laloku je subpleurálně kalcifikace 5mm. Plicní parenchym je bez čerstvých ložiskových změn, V plicních hilech ani v mediastinu nejsou zvětšené lymfatické uzliny. Struktury mediastina jsou normální. Závěr: Posttuberkulózní léze v obou horních plicních polích s kalcifikací v horním laloku vpravo. Předchozí CT v 7/2010 ukázalo pravostr. hilovou adenopatii. Je mi 44 let, v - 167, váha 60 kg. Ve 22 letech operace žlučníku, ve 32 slepého střeva. 5 let se léčím na pozátěžové astma, za poslední rok opakované různé infekty: močové cesty, průdušky (prokázány labratorně plicní chlamydie) -přetrvávaly zvýšené teploty cca 2 měsíce, potíže s dýcháním. V 7/2010 na endokrinologii prokázána malá štítná žláza na hranici hypotyreosy. Užívám: Euthyrox, Ganaton (gastritis),Foradil, Alvesco, Evru, Maltofer- z v 7/2010 zjištěn nedostatek železa a zvýšená sedimentace. Po námaze dušnost, bolest na hrudi, nepravidelně i v klidu, zahlenění, únava, občas noční pot. Prosím o vysvětlení CT hrudíku a doporučení prevence příp. léčbu. Děkuji moc

Odpověď odborníka:

Opakované infekce dýchacích cest, teploty, pocení, únava - to jsou poměrně typické příznaky plicní tuberkulosy a CT hrudníku svědčí pro prodělanou plicní tuberkulosu. V tuto chvíli byste neměla mít na plicích žádné akutní čerstvé ložisko, ale i tak byste měla být v péči plicního lékaře a ev. by měla být doplněna některá další vyšetření (protilátky).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: