Postup léčby

Dobrý den,13.10.2015 se mi stal pracovní úraz,magnetická rezonance zjistila v levém koleni poškozené oba menisky,natržené oba postranní vazy a přetržený křížový vaz.4X mi byla vytažena voda z kolene,z toho dvakrát s krví a 6 týdnů ortéza.Pak rehabilitace,s tím že je potřeba operace a před operací je potřeba koleno posílit.Poté budu z urgentního přímu chirurgie předán k ortopedovi,kde se domluvíme na zákroku,protože na chirurgii jezdil ortoped z Prahy,který prováděl operace ale už tam půl roku nejezdí,protože se nedohodl s vedením.Rehabilitace a pravidelné kontroli na chirurgii trvají do dnes 21.1.2016 s neustálím odkládáním do péče ortopeda a na dnešní kontrole mi bylo zděleno,že nemocnice má znova nasmlouvaného pana doktora z prahy a že se snaží domluvit s pacienty ale tyto operace dělají na jaře a na podzim.Že koleno je plně rozpohybováno a bez otoku a tak mám přerušit neschopenku a jít do práce a přijít za 8 týdnů kde se domluvíme o potřebě operace,vzhledem k tomu že nejsem sportovec tak pokud zvládnu pracovní zatížení,tak mi to k životu stačí.Když jsem lékaři řekl že koleno mne bolí,tupá bolest,tlak a při pohybu v něm křupe je to i slyšitelné a při zátěži jako je chůze do schodů,nerovný terén při chůzi,nebo dřep atd. Je ta bolest mnohem horší,že ta bolest je bodavá a ostrá,tak mi bylo řečeno musíte to zkusit i přesto že v práci táhnu 600 kilo těžké vozíky a že bolestivost nemusí vyřešit ani ta operace menisků či plastika křížového vazu,nebylo uděláno žádné vyšetření krom magnetu na počátku,který odhalil diagnózu.Je tento postup správný?Musím stále čekat na operaci,nemohl bych zajít k nějakému ortopedovi co by mi pomohl,i když mne do péče ortopeda nechtějí stále předat?Je pravda že i přez operaci bude přetrvávat stálá bolest a při pohybu kolene v něm bude křupat a při zátěži bude stále taková celkem velká bolestivost?

Odpověď odborníka:

Operace menisků je jistě na místě, neprovádí se ihned po úraze, ale s určitým odstupem, vhodné zklidnění několik měsíců. Nyní je podle vašeho popisu třeba stav řešit zřejmě artroskopickou operací. Vyhledejte ortopedickou ambulanci jiné nemocnice, domluvte se telefonicky. Záležitost by mohla být vyřešena do několika dnů až týdnů. Plastika vazu jen při kolenní nestabilitě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: