Posudenie závaznosti stavu a moznost napravy

Nález na CT zobrazení není náupadný, pokud potíže jsou opakované a vedou k opakované PN bylo by spíše na místě přijetí do nemocnice na ortopedii nebo neurologii, medikace, infuzní léčba a řízená rehabilitace. Po skončení hospitalizace kontrolní vyšetření magnetickou rezonancí. Stav by se měl zlepšit až upravit.Dobry den MUDr. Navrátil, Chcela by som Vas poprosit, aby ste posudili závaznosti mojej diagnozy na základe popisu mojej chronickej diagnozy chrbta a CT vysledku v driekovej oblasti. Co by som mala robis pre zlepsenie? Ake cviky su pre mna vhodne? Comu by som sa mala vyvarovat? ake rehab. su vhodne?ako casto ich robit, aby som sa nedostavala do akutneho stavu na PN pravidelne? Je mozne uplne odvratenie nastaneho stavu? Silne bolesti zacali uz v septembri 2012, opat sa zopakovali v januari 2013, 2x PN po mesiaci. Lieky myoslastan 3x1 tbl., movalis 2x1 tbl-februar 2013. Lieky Vimovo 2xdenne jedna tab.l, myolastan 3xdenne cela tableta, novalgin 2xdenne cela tbl. - oktober 2012. Lieky na bolesti nezaberaju, vyskusala som Tramal, ale bol velmi silny, teda som s bolestami, vplyva to na moju psychiku negat. Neviem rozoznat zavaznost problemu. Mam 30 r. Chcem normalne fungovat ako predtym, tanec, bicykel, zumba. Momentalne lezim na PN v posteli a beriem lieky, bolesti mam pri sedeni, stati ale aj ked lezim-menej vyrazne. Popis z ortoped hl. na zakl. rtg. krcnej a driekovej chrbtice a SI klbu: Silny spazmus, Vpr. naznac. synovithis SI 1.dx Pozit. man na SI lig. ap vpr. v kaudanej tretimne L reg. Znamky irit.sy L3/4 do HAZ praeciop.Esovita Th-L skolioza esovitej rotoskolioze. Rozvoj v relat. hypermob.t terene o cca 1/3 v L reg. obm. Thomayer pri 50, Vpr. Lasseque citl. pri 65, vľ.70 Po prip aku f.bl. C3/4,C5/6,C/T,Th5-7, th/L L3-S1 utr. riesene mob. amanip. tech. Vpr. synovithis SI 1.dx. Pozit. man na SI lig. ap. vpr.dekomp. polytop VAS v terene esovitej _Th-L rotoskoliozy cum intermit. pseudoradik iryt. sy. L3/4, L4/5 et L5/S1 praecip. 1.dx. v reklast. hypermobl.terene. Popis CT LS Chrbtice: zaver:Sinistrokonvexna skolioza, napriamena L lordoza, minimalna plosna protruzia disku, sirky do max. 2-3 mm L3/4 I.sin. Minimalny bulging disk L4/5 do 1-2 mm, bez HE-DI. Plosna protruzia disku L5/SI v sirokej baze, v AP rozmero do 2-3 mm, s tesnym kontaktom na duralny vak. Vedia mi s mojou diagnozou vypisat kupelnu liecbu? Kolko treba byt s takouto diagnozou PN? Dakujem Vam vopred velmi pekne za Vas cenny nazor, cas, rady, vysvetlenie a odporucania.

Odpověď odborníka:

První vliv na časný vznik degenerativních změn má existující Th/L skolioza. její závažnost nezhodnocena. Napínací manévry dolních končetin jsou pozitivní. Protalčování meziobratlové ploténky na 3. až 4 meziobratlovém prostoru 2 mm. Vyklenování na prostoru mezi 4. a 5. bederním obratlem do 2 mm. Výhřez ploténky není. Mezi 5. bederním a 1. křížovým obratlem vyklenování o široké bazi do 3 mm. Pokud jsou potíže opakovaně bylo by vhodné přijetí na ortopedii nebo neurologii k medikamentozní, infuzní léčbě a rehabilitaci. Po skončení ´pobytu při potížích kontrolní vyšetření magnetickou rezonancí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zamčením „dveří“ do lymfatického systému se přestane šířit rakovina
Schizofrenie
Články: Schizofrenie
Schizofrenie, doslovně...
Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!
Články: Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!
U mnoha zdravotních...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Alkohol a chřipka
Články: Alkohol a chřipka
Tradiční "chlapské" rady...
Jak jste na tom s hořčíkem?
Články: Jak jste na tom s hořčíkem?
Trápí vás problémy se zády...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: