Posun bederních obratlů

Ortoped mi, podle RTG sdělil, že mám větší posun dvou bederních obratlů, jak směrem dopřed, tak i do stany. Prý by se mi pak mohla propadnout celá páteř, jak mi řekl. Když mi nezabíraly ani léky ani opichy páteře, rozhodl se to řešit operací palce u nohy / artróza / že prý pak budu lépe chodit a bolesti ustoupí. Nějaký čas to tak tak bylo, ale nyní mám opět silné bolesti, které vystřelují do kyčle, slabiny a kolene až ke kotníku. Občas se i při chůzi noha podlomí. Nejhorší je vstávání ze sedu, kdy mne v určitém úhlu jakoby kyčel zadrhne a bolestí mi až vyhrknou slzy. Žádala jsem lékaře o magnetickou rezonanci a odmítl. Nevím, co dál, lékař nemá moc zájem to dál řešit. Sama si platím baňkování a Dornovu metodu, což trochu uleví. Nevím, co dál, je mi krátce přes 50 let, jsem mírně obézní. Prosím, poraďte. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Diagnoza změn na bederní pateři by měla být opravdu upřesněna. Posuny obratlů jsou většinou vrozené a v průběhu roků dochází ke zhoršování. Operačně se řeší jen posuny, listhesy, které jsou většího rozsahu stabilizací bederní pateře.
Problém by bylo dobře řešit spoluprací ortopeda s neurologem. Vyšeření bederní pateře i magnetickou rezonancí je vhodné, pokud se jedná po příznaky neurologického charakteru, které by mohly vycházet ze změn měkkých tkání, především meziobratlových plotének.
Vyžádejte si telefonicky nebo korespondečně vyšetření ve spinální ambulanci ortopedické kliniky vaší fakultní nemocnice.
Podle výsledků potom léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: