Posun l5-s1

Dobrý den pane doktore, předem děkuji za Vaši odpověď. Chtěla bych znát Váš názor na můj zdravotní stav. Jestli mohu požádat i o laické vysvětlení. Již od roku 2001 se "léčím" s bolestmi páteře. Bohužel můj neurolog mi neustálé dává pouze léky od bolesti- Zaldiar. Jinak se mnou nic nedělá. Posun L5-S1 byl v roce 2003 - 4mm, v současné době je 15mm. Poslední lékařská zpráva z akutní návštěvy pohotovosti zní takto: Na CT páteře z 2009 anterospondylolistesa L5 I.st., spondylolýza oblouku chondrosy a spondylartrosy.Laségue vpravo od 45 st. s pseudoradikulární iritací. Páteř: prosáknutí nad sakrem, citl. SIS oboustranně s dif. nad L páteří. Mírn á desaxace ad sin., blok do AF, extenze omezená, inklinace váznou bilat. Stoj na špicích nesvede, na patách omezeně. Chůze antalgická. Res: lumbosakralgie pravostranné akutně exacerbované s blokem LS páteře na terénu degenerativních změn, v.s. instability páteře a svalové vazivové dysbalance. RTG vyšetření: napřímená bederní lordoza. Hypoplastická meziobratlová ploténka L5-S1. Spondylolisthesa L5 s posunem ventrálně 15mm, téměř o 1/3 šíře obratl. těla, linie projasnění v interartikulární části oblouku L5 na snímku v bočné projekci- susp. spondylolýza. Ojedinělý drobný Schmorlův uzel v dolní krycí ploténce L2. Naznačený Baastrup sy L3-5. Mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem Horáková

Odpověď odborníka:

Zhoršení za 6let o 11 mm není dobré. Je ovšem otázkou , proč tomu tak je. Nález na CT ukazuje sice již docela vážný posun, výsledek klinického vyšetření zatím naštěstí až tak dramaticky nevyznívá. Předpokládám, že jste kromě léků také absolvovala rehabilitační léčbu, fyzioterapeutickou a dle zácviku jste také cvičila. Pokud ne, pak by to opravdu nebyl ten nejlepší přístup k Vaší páteři. To ovšem neznamená, že by nemohl být stejný nález na CT i za ideálního léčebného přístupu, který jsem právě stručně popsal.Zpětně těžko hodnotit. Vaše bolesti v této chvíli dle popisu vyšetření vyplývají z funkčních poruch páteře a okolí páteře, ze svalové dysbalance. Nehledě na minulost je třeba začít cíleně rehabilitovat, aktivní lékařská fyzioterapie může stále zlepšit situaci, Vaše cvičení po zácviku stabilizovat,. Nález zatím neukazuje , že by bylo třeba uvažovat o operaci. ani to však nelze v brzké době vyloučit. nelze však na to soudit pouze dle nálezů.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: