Posun obratle bederní páteře

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda je reálná náprava této diagnózy a pokud ano jakým způsobem (např. Dornova metoda, SM-systém,..)? Diagnóza (rentgen) „Incip. Chondroza disku L 5 – S1, retrolisteza L 5 s posunem o 6 mm. Držení páteře zachováno. Skelet pánve bez hodnotitelných strukturálních změn.“ Jsem aktivní člověk (45 let) a trápí mě, že mívám bolesti při delším stání nebo chůzi a obávám se, aby se to ještě nehoršilo. Zatím se snažím cvičit SM-systém. Co by jste mi doporučil? Děkuji za radu. J.

Odpověď odborníka:

Takový posun obratlů je u pacientů velmi častý. Posun nad 4 mm je již veden jako diagnoza k pozornosti ortopeda. Často jsou pojeny i jiné změny v oblasti pateře. V takovém stavu je na místě opakovaná péče rehabilitace a aktivní přístup ke cvičení i doma k posílení svalstva bederní pateře obklopujícího. Do jisté míry vytvoření svalového korzetu. Stav by se neměl v potížích nijak výrazně projevovat. Stav je nutno ortopedicky a s odstupem i rtg sledovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: