Potíže po operaci kolene

Vazeny pane doktore, 10.5. to budou tri mesice po plastice vazu a suture menisku. 7.4.jsem byla na kontrole u operatera a rekl, ze koleno je stabilni a ze je nutne zintenzivnit rhb. Snazim se cvicit na rotopedu atd a sval se pomalu zase buduje ale mam problem s chuzi. Stale kulham, chodim pomalu a byla jsem zvykla chodit velmi rychle. Kdyz se snazim zrychlit tak mi v koleni krupne a cele je to takove ztuhle. Ohyb i propnuti pri cviceni v poradku ale ta chuze je fakt des. Schody vyjdu docela v pohode a ze schodu mam porad problemy. Zlepsi se to kdyz bude zas sval na stejne urovni jako na zdrave noze? Nerada bych kulhala a rada bych se vratila ke sportu. Muze to byt i tim ze mam hypermobilni klouby a na te operovane jsou mene pohyblive? Jinak koleno je bez naplne, ale teple. Mam zatuhlou cesku ale cvicim s ni. Plastika byla metodou BTB a v miste odberu stepu je to necitlive. velmi dekuji za Vasi odpoved a preji hezky den

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Nejdříve je koleno nutno rozcvičit pasivně apoté aktivně v odlehčení na lůžku či rotopedu. Pokud bude pohyb zcela volný, je možno zahájit postupné zatěžování . Zvláště po sutuře menisku je nutno zatěžovat postupně a opatrně, ,může dojít k jeho novému odtržení. Rehabilitace je vždy po plastice se suturou zpomalena a vyžaduje trpělivost. Zvláště schody a dřepy je třeba trenovat postupně . S hypermobiliotu je rovněž problém , pohybje někdy po plastice omezen proti druhéstraně a pacietni to špatně snáší. Místo odběru zůstává obvykle necitlivé trvale, patří to k operaci. Suma sumárum je třeba zřejěm postupovat pomaleji a se sportem je možno počítat po cca 6 měsících

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: