Potíže po operaci kolene

Dobrý den, v červnu 2014 jsem podstoupila po pracovním úrazu operační výkon: Plastika LCA l. dx. Operační nález: Totální ruptura LCA, LCP pevný, horizontální fissura mediálního menisku, zadního rohu. Laterální meniskus intaktní. Po oper. jsem měla ordinovanou Rhb, kde mi fyzioterapeut sdělil, že se mám obrátit na svého lékaře a poradit se s ním, jak řešit rozdílnou délku DK, resp. rozdílné propnutí kolen, které při stoji a chůzi nestejnou délku způsobuje. Mohlo by mi to činit a jak se ukázalo také činní značné obtíže a bolesti při stání a chůzi. Trpím totiž hypermobilitou kloubů a operované koleno nepropnu tolik, co neoperované. Operatér mi odpověděl, že v tom nevidí problém, že samozřejmě operované koleno nikdy nepropnu stejně jako neoperované, že si na nepoměr zvyknu. Věc řešil pouze obstřikem páteře, která mě kvůli nerovnoměrné zátěži začínala bolet. Obtíže se však stupňovaly, což jsem lékaři na kontrolách vždy sdělila. Reagoval na to dalšími obstřiky a stále trval na tom, že si na postavení po operaci zvyknu. V září pracovní úraz ukončil s tím, že se při obtížích mám na něj obrátit. Veškeré své obtíže jsem mu však již sdělila při kontrolách, ale odezvu to mělo pouze takovou, jakou jsem uvedla. Dnes jsem 7 měsíců po operaci. Ač se snažím cvičit, dle pokynů fyzioterapeuta, obtíže s bolestivostí páteře a DK se stále stupňují. Jsou jak ve stoje, kdy v podstatě nestojím na obou nohách stejně, stojím více méně buď na jedné či druhé, tak hlavně při chůzi. Při chůzi mám křečovité bolesti vnější strany levého lýtka, levého kotníku, křeče v ploskách obou nohou, bolesti bederní a hrudní pateře, křečovité bolesti v oblasti hýždí a kyčeních kloubů. Prosím vás o názor, jak obtíže řešit. Obávám se totiž, že obrátit se znovu na stejného lékaře by asi nemělo význam. Děkuji a přeji pěkný den. M. Duchanová

Odpověď odborníka:

Velmi složitá situace. Plastika předního zkříženého vazu při hypermobilitě je velmi složitá,protože vaz je přirozeně volnější a je obotížné trefit jeho spráné napětí. Pokud je hlavním zdrojem problému nestejná délka končetin a koelno lez normálně propnout tak aby se dotklo zadní částí podložky , pak je nejlepším řešením nošení podpatěnky či podražení obuvi do velikosti zkratu. Pokud koleno nepropnete přímo k podložce pak by byla vhodná nová artroskopie k posouzení případných jizevnatých změn v oblasti vazu eventuální povolení těchto strktur. Je to však velmi raritnívýkon a určitě bych se obrátil na klinické pracoviště

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: