Potíže po plastice lca - hemstringy?

Dobrý den. Před cca sedmi týdny jsem byl na plastice LCA (z protokolu: hemstringy, Tegger lock, biomet šroub) pravého kolene. Bylo mi doporučeno na 6týdnů zátěž max 1/3 váhy, poté plná RHB. Tři týdny po plastice jsem bohužel uklouzl doma na schodech a dopadl jsem na předmětnou nohu. Ucítil jsem bolest v zadní části kolene, která po cca dvou dnech odezněla. Navštívil jsem lékaře, který to moc neřešil, řekl mi něco, že jsem si asi poškodil hemstringy a že by se to stejně řešilo až po RHB. Podle původního doporušení jsem tedy koleno začal zatěžovat až pár posledních dní /celkem po šesti týdnech) a začal jsem i docházet na RHB, vše probíhalo naprosto v pořádku, koleno se hojilo a zátěž (pouze opatrná chůze již bez berlí) vůbec nevadila, spíš naopak. Rozcvičeno mám v podstatě do -10 a +100stupňů, bylo mi řečeno, že dál ne, až později. Dnes jsem při běžném a opatrném kroku mírně do kopce ucítil pronikavou bolest v zadní části kolene, která i při mírném pohybu trvá. I velice opatrná chůze je problematická. Bolest je přímo vzadu za kolenem a stoupá kousek po zadním stehnu. Chtěl bych se zeptat: 1. Co se mohlo stát, je to běžné, nebo to souvisí s nehodou 3týdny po plastice? 2. Jak postupovat dál? 3. CCA 5měsíců před plastikou jsem byl na AS, kde byl diagnostikován přetržený křížový vaz, jinak koleno v pořádku. V protokolu ze září (plastika) se píše: meniskus pevný, na med. okraji med. kondlyu v 40 st defekt chrup. 1×1cm III:st-ošetřeno mikrofr - ost. chrup. vč. tibie hladká lesklá. Co z této nesrozumitelné "svahilštiny" pro mě vyplývá a jak mám postupovat dál? Děkuji

Odpověď odborníka:

Rozhodující slovo, perspektivu jak dál vám musí sdělit operatér, na kterého se musíte obrátit. Ten koleno vyšetří,zhodnotí otok, zateplení,pevnost vazů, rozsah hybnosti, provede potřebné manévry a podle svého náhledu nejlépe při nezlepšování stavu doporučí provedení magnetické rezonance, která může dát podrobný obraz kolena. Podle výsledku vyšetření a MR další postup. Pokud se nejedná o závažnější úrazovou změnu postupovat dále v rehabilizaci. Stav by se měl upravit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: