Potize po tep kycle

V roce 2012 jsem absolvoval TEP prave kycle, duvodem v mem veku byla nekroza kycelniho kloubu po lecbe chemoterapii leukemie v roce 2012. Jsem rok po operaci a stale nejsem schopen si zavazat tkanicku, jedine jak to horkotezko lze je v sede na bobku. Pri nasedani do auta si musim sednout a az pak dat dovnitr nohy, nelze vstoupit pravou nohou a usednout. Nekolikrat do tydne me v kyčli loupne a doprovazi to ostra bolest, vetsinou pri chuzi po rovine, schody nejsou problem. Lze udelat napr revizi kloubu nemuze tam byt vyrustek atd co me boli? Po operaci jsem nesel na rehabilitaci ale cca po mesici rovnou do prace, po dvou mesisich od operace jsem zahodil i berle... Jinak se citim dobre.

Odpověď odborníka:

Ortopedi opravdu po operacu umožňují pacientům zátěž po TEP kýčle již po 1 měsíci po operaci. Sám se domnívám, že fr. holen s odlehčením operované končetiny jsou vhodné asi půl roku. Komponenty se musí polohově dotvarovat a bezpečně dosednout. Rozhodující je vyšetření ortopeda, poloha končetiny, délka operované končetiny, posouzení hybnosti kýčelního kloubu, zvláště posouzení rotací. Nutno podotknout, že účelem rehabilitace není dosažení co největší hybnosti kloubu, ale splnění jeho povinnosti: nebolestivost a dobrá funkce zvláště nosná.Čili vyšetření a posouzení snímku případně i CT, pohybovou léčbu na rehabilitaci při dobrém ortopedickém nálezu opakovat. Na místě je i lázeňská léčba, zvláště pohyb v bazénu, vhodné sírné lázně. Jinak dle výsledku všech vyšetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: