Potíže s dc

Muž, 21 let Dobrý den, s horními dýchacími cestami jsem trpěl již v dětství, kdy jsem měl neustálou rýmu, několikrát zánět dutin a následné punkce i několikrát zánět středního ucha. Vyndávali mi i nosní madli, diagnostikovali mi asi 3 alergie (prach, psí srst, bakterie). Podle rodičů jsem byl častěji nemocný než zdravý. Žádná léčba účinně nezabírala a začal jsem sportovat. Mé problémy se postupně lepšily až asi asi posledních 5 let nepamatuji, že bych byl výrazně nemocný a sportem jsem se dokonce částečně živil. Všechno se změnilo loni, kdy jsem měl v zimě prý angínu léčenou penicilínem (nevim, jestli to s tim souvisí) a pak na jaře to začalo. Nejdřív senná rýma, pak trvale ucpaný nos a opakující se záněty dutin. Zjistili mi alergii na pyl (ale žádnou jinou!). Kvůli ucpanému nosu jsem v listopadu podstoupil septoplastiku a jednostrannou turbinoplastiku u níž mi byla zjištěna i dorostlá nosní mande, nemohli mi jí však vyndat, protože jsem v CA nemohl podepsat souhlas k zákroku. Podle lékaře ORL, co mě na septoplastiku odesílal je mandle malá (do 1/3 choany) a zákrok není nutný a prý ještě asi zmizí. Operatér mě ale upozorňoval na možné problémy se zahleněním v souvislosti s mandlí. A to je předmětem mého dotazu, na začátku ledna jsem prodělal lehké nachlazení bez teplot a od té doby už 2 měsíce mi do krku stále stékají čiré hleny které někdy vykašlávám. Při nádechu a výdechu cítím v krku stále svědění, pálení nebo sucho, někdy mě v krku i škrábe. Mám také stále zastřený, pozměněný hlas. Nos se zdá být po sepotoplastice lepší, jen občas sliznice oteče a nos se ucpe, ale mnohem méně často než v létě, ale pravda se asi ukáže až s pylovou sezónou. Na tu zadní rýmu a krk sme zkoušeli nejprve Bioparox a nějaký lék na roztažení průdušek, pak léky na případnou alergii (Cezera a Avamys), ale vše bez úspěchu. Teď beru na odhlenění Erdomed, SF kapky a noc do nosu framykoin. Hleny se mi sice vykašlávají lépe ale to je tak všechno. Průdušky mám prý na poslech dobré a rentgen dutin je také bez patologie. Chci ze zeptat, zda-li myslíte, že by odstranění nosní mande tyto dlouhodobé problémy vyřešilo? Do další operace se mi nehce, ale pokud by to mělo pomoci, nebránil bych se. Nevím zda-li by nebylo moudré se obrátit na celostního medika nebo imunologa, můj problém se však omezuje výhradně na dýchací cesty, jinak se cítím zdráv. Bohůžel však tyto neustálé záněty DC můj návrat k vrcholovému sportu neumožňují.

Odpověď odborníka:

Domnívám se, že odstranění nosní mandle by mohlo vaše problémy zmírnit, tento zákrok by se mohl provést jen v lokálním umrtvení. Nicméně pokud by ani potom nenastal požadovaný efekt, celostní medicíně bych se nebránila. Ještě by stálo za to provést kultivaci z nosu a krku a v případě pozitivního výsledku třeba přeléčení autovakcínou.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: