Potíže s kolenem

Dobry den. Jsem necely rok po plastice predniho zkrizeneho vazu a osetreni menisku v levem koleni. Step odebran z obalsti predniho vazu pod ceskou. Bohuzel behem rehabilitaci doslo k urazu a poskozeni obou menisku ve stejnem kloubu, prasklinami skrz, zjisteno na MR . To znamenalo ze rehabilitace po operaci vazu se protahla misto 3mesicu na 7mesicu a koleno i pres veskerou moji snahu a usili stale boli. Neda se snim ujit vic nez par set metru lehkou chuzi. Nedavno jsem zkusil ujit 1-2km a tri dny jsem trpel znacnymi bolestmi a otokem. Praskilny menisku jsou u obou v jejich predni casti. Pohyb kolena je v leze na zadech prakticky neomezeny 0-140° ale pri chuzi nebo ve stoje nelze udelat ani mensi podrep 0-30°, prave kvuli bolestem v kloubu. Stav svalstva uz by to po tak dlouhe dobe cviceni umoznil ale kvuli bolesti to neni mozne. Lekar navrhuje laparoskopickou operaci menisku s odstranenim jejich utrzenych casti, podle nej neni sesiti vhodne. Ale jaky bude vysledek nedokaze rict. Je mozne, aby takto poskozene menisky zpusobovali me obtize a je jejich odstraneni spravnou volbou. Nepovede takova to operace spise k horsimu stavu s nabehem do artrozy? Nerad bych podstupoval operaci ktera moji situaci jeste zhorsi. Nedavno jsem se docetl, ze je mozna take operace s vlozenim umelych implantatu (ted nemam na mysli darce ale umel), ktere menisky plne nahrazuji, provadeno v Motole. Neni snad tohle lepsi moznost jek zachranit znicene koleno? A nemohou byt me obtize spojene spise s provedenou plastikou vazu a odberu stepu pro ni? Dekuji za zodpovezeni otazek

Odpověď odborníka:

Je dobře, že máte zjištěné pathologicko anatomické změny v koleně, které jistě z největší části potíže způsobují. Ve vašem případě je na místě určitě volit nejjednodušší a nejrychlejší řešení, které povede k úspěchu. Tím je jistě částečné odstranění meniků, které jsou ve své celistvosti porušeny a jistě potíže způsobuji z největší části. Je na místě volit co nejerychlejší a nejpříznivější postup a to je resekce, částečné odstranění menisků. Jejich sešití se provádí jen v 8% a to ve velmi příznivých okolnostech. Náhrada ve zcela mizivém procentu. Spíše experimentálně. Každé odstranění i části menisků má dopad na vznik budoucí artrozy kloubu, ale i zde je procento malé. Návrh vašeho lékaře na artroskopickou revizi kolena a odstranění porušené části menisků je na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Příznaky benigní hyperplazie prostaty
Články: Příznaky benigní hyperplazie prostaty
Ne každou potíž při močení...
Otěhotnění v době menstruace: vzácné, ale možné!
Články: Otěhotnění v době menstruace: vzácné, ale možné!
Asi každá žena občas dumá...
Koalice proti hluboké žilní trombóze
Články: Koalice proti hluboké žilní trombóze
Hluboká žilní trombóza (HŽT...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Vakcinace proti žloutenkám: dodržujte očkovací schéma
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: