Potíže s nádechem

Dobrý den, již rok a půl se trápím s dýchacími potížemi. Mám v průběhu celého dne pocit nedostatku vzduchu, jakýsi zvláštní tlak v dýchacích cestách mě neustále nutí zhluboka se nadechovat (jakoby povzdechovat), což ovšem nejde vždy, když cítím tu potřebu. Takový ten úlevný nádech "do plných" se podaří jen někdy. Tento stav se opakuje prakticky celý den, není to tedy nějaký časově omezený záchvat. V souvislosti s tím se mi také často nedaří jakoby dozívnout. Praktická lékařka to již od dveří zhodnotila jako psychický problém, nicméně mě poslala na plicní. Tam nic nezjistili, rtg v pořádku, spirometrie v pořádku, provokační testy na astma negativní (nicméně mi nasadili symbicort, ten nepomáhal, už ho neužívám). Praktická dr. nadále trvá na psychických potížích a odmítá se se mnou dále bavit. Připadám si jako zoufalec, ta neustálá nepohoda se opravdu odráží na mém psychickém stavu, ale to je snad pochopitelné. Ať už se mi špatně dýchá z jakéhokoliv důvodu, je jasné, že to ve mně vyvolává strach a obavy. Můžete mi poradit, s jakým jiným tělesným systémem by moje potíže ještě mohly souviset? Jaká jiná vyšetření bych si ještě mohla vyžádat? Naprosto chápu, že takové potíže můžou být i psychického původu, ale takto hodnotit by se měly asi až po vyloučení všech fyzických příčin, ne? Uvažuji správně?

Odpověď odborníka:

Příčina bývá skutečně často psychická. Doporučuji ještě navštívit ortopeda a vyloučit blokády mezižeberních a dalších kloubů. Ale určitě navštivte i psychiatra.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
pro Dorotu | Od: ali | 28.8.2011 18:47
Sice píšu s odstupem 2 let, ale našla jsem příspěvěk, když jsem hledala něco o podobném problému. Pokud je to u vás stále aktuální, tak vám musím napsat, že úplně přesně popisujete moje potíže. Rovněž nikdo nic nezjistil, tak jsem vyfasovala lexaurin a on pomáhá. Nechápu, je to antidepresivum, ale já žádné depky nemám. Zkuste to taky, je to úleva.
reagovat
re:pro Dorotu | Od: Kristýna | 13.3.2015 18:58
Já s odstupem mnoha let musím potvrdit. Stejný
problém mě trápí už 6 let a Lexaurin mám teď
první měsíc a pomáhá. Ale je to svinstvo,
doporučuju zkusit nějakou psychoterapii a vyhnout
se návykovému léku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: