Potíže s ostrostí zraku, únava, ztráta chuti k jídlu

Dobrý den, Přibližně měsícem se u mě vyskytl problém se zrakem, kdy se v průběhu dne měnila jeho ostrost. Celé dny jsem byl unavený i po 12 hodinovém spánku a neměl jsem vůbec chuť k jídlu. Nyní se chuť k jídlu vrátila a únava také zmizela. Zrakové potíže nastanou, když vyjdu do větších prostorů, nebo když delší dobu zaostřuji na dálku (TV, škola, procházení se po městě), kdy se lehce pozmění prostorové vnímání (nyní už se vyskytuje méně), je to pocit podobný tomu, co jsem zažíval jako astmatik po delším náročném běhu. Také se objeví, když si např. chvilku čtu a poté se postavím, tak se mi lehce zamotá hlava, že pár (cca 5) vteřin skoro nevnímám okolí. Občas během noci cítím takové lehké šimrání v zadní části lebky, přemýšlím o tom, jestli to není poškození okcipitálního laloku (o kterém jsem si četl na internetu), mám problém si vybavit atmosféru (dříve jsem si dokázal vybavit přímo moment záživného pocitu, který tomu dával emotivní hodnotu (např. vzpomínka na Vánoce v dětství, různé zážitky - tábor, dovolené na chatě, blbnutí s kamarády, nebo třeba filmové zážitky..). Byl jsem u svého praktického lékaře, ten v základních testech krve ani moči nic nenašel, školní psycholožka si myslí, že by to mohlo být způsobené alergologickými léky (naposledy jsem je užil před více jak měsícem - inhalátor a dávkovací vakcínu), alergoložka mi řekla, že je to nemožné. Před 3 dny jsem poprvé navštívil neurologa, který mě také zkontroloval, bez jakýchkoliv přístrojů nebo odběrů, nic nezjistil. Na vyšetření pomocí RTG bych musel čekat více jak 3 měsíce :( Nevíte prosím, jestli by tento stav mohl souviset i s lipomy na páteři, nebo astmatem? Existuje nějaká možnost, jak si pomoci sám, třeba příjmem určité stravy, vitamínů nebo hořčíku? Je lepší více relaxovat nebo naopak provozovat více tělesné aktivity?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel váš dotaz je tak celkově rozsáhlý a vlastně nekonkrétní, že vám poradit nedovedu. Neurologické vyšetření byste absolvovat ale měl, i když pochybuji, že na rtg byste čekal 3 měsíce (je to velmi běžné a dostupné vyšetření), asi jste myslel spíše CT mozku. Tento váš stav nesouvisí určitě s ničím vámi výše uvedeným /lipomy, asthma/, spíš s únavou okohybných svalů a únavou celkovou, kteréžto okohybné svaly byste měl procvičovat a co nejvíce také celkově relaxovat. Existují spec. cviky na okohybné svaly, budou se vám zdát obyčejné, ale mohou velmi pomoci. Najděte si na netu, prosím. Také, moc prosím, popřemýšlejte nad celkovým životním stylem, jak žijete, co jíte, jak často, jak sportujete atp. Doporučuji tedy dokončit vyšetření u neurologa, doplnit vyšetření na očním a přehodnotit svůj dosavadní životní styl. Víc není opravdu na dálku v mých možnostech. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Záhadný skřípot zubů
Články: Záhadný skřípot zubů
Poškozený chrup, časté...
Dyslipidémie aneb Co prozradí hladiny krevních tuků
Články: Dyslipidémie aneb Co prozradí hladiny krevních tuků
Některá onemocnění dlouho...
Poruchy štítné žlázy: Kdy přichází na řadu skalpel?
Články: Poruchy štítné žlázy: Kdy přichází na řadu skalpel?
Nádor, nadměrný růst nebo...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
16 potravin, které chrání srdce
Články: 16 potravin, které chrání srdce
Zdravý životní styl působí...
Když se rakovina rozšíří do kostí
Články: Když se rakovina rozšíří do kostí
Toto zhoubné onemocnění...
Čeká vás operace? Možná ani nevíte, co všechno vám hrozí!
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: