Potíže s rovnováhou,dýcháním,brněním prstů a necitlivostí spodní části těla

Vážená pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu. Popíšu nejprve své potíže. Po delší době v práci (kancelářský život) pociťuji závratě při chůzi nebo práci ve stoje. Závratě jsou někdy velice silné a ustoupí až po delším pohybu (například cesta z práce ca. 5 km chůze). Jiný den pociťuji necitlivost v nohou. Jako by byly nateklé a ztrácím pojem o své koordinaci. V jiné dny mě brní ukazováček na levé ruce. Většinou se objevují i problémy s dýcháním ve smyslu krátkého zaseknutí se podobně jako u "škytavky", komprese a bolest hrudníku. Jednou jsem takto skončil na pohotovosti, protože jsem byl přesvědčený o infarktu. Potíže s dechem se objevují i při usínání v poloze na boku. Musím rychle změnit pozici těla nejčastěji na záda. Někdy mě takto až přepadne jakási paralýza hrudníku (velmi vzácně). Po té následuje úzkost a zimnice. Potíže se vždy objevují v létě a po velkých vedrech. Poprvé potíže v roce 2013.Od té doby klid až do letošního roku. Jako diagnóza byla v roce 2013 stanovena zablokovaná krční páteř. Léčba pomocí rehabilitací a elektroléčby pomohla. V současnosti probíhá opět rehabilitace. Vyšetření byla rozšířena o rozsáhlé vyšetření srdce. Vše v pořádku. Vyšetření krve u obvodního lékaře v pořádku. Preventivně ale léčba Magnesiem. Potíže mě dostaly na neschopenku a jsou mnohem horší než v roce 2013. V Srpnu bude doplněno vyšetření MR hlavy. Vypozoroval jsem, že moje potíže odstartuje specifické postavení těla. Je to většinou při práci na štaflích a rotace hlavy ve stejný okamžik (renovuji svůj byt). Lékař neurolog se začíná s obtížemi přiklánět k duševnímu zdraví. To odmítám. Mám svou práci rád a netrpím žádným přehnaným stresem. Chápu, že podvědomí je velice silná věc, ale v tento okamžik tomu stále odmítám uvěřit. Žádost o radu je následující. Došla jste po mém popisu ke stejnému závěru jako můj neurolog? Tedy že problém je duševního charakteru? Závěrem Vás prosím o radu které vyšetření dokáže odhalit nejlépe stav mé krční páteře? Mám pocit, že poklepávání kladívky, cenění koutků atd. nedokážou odhalit skutečný stav mojí páteře. Měl jsem v minulosti (ještě před 2013) autonehodu s nárazem opěrky hlavy na temeno hlavy s lehkým otřesem mozku a jsem trochu nervózní z toho, že to mohlo způsobit mé potíže.

Odpověď odborníka:

Poszup neurologa se zdá zcela správný. MRI vyloučí ještě asi už poslední m ožné příčiny vážbějšího charakteru. Pokud to bude v pořádnku, tak Vám nezbyde než vyhledat fyzioterapeuta, který pracuje" aktivně fyzioterapeuticky". Tzn,. pomůže s odstraněním funkčních poruch krční páteře, hrudní páteře a obnoví statiku pánve. tato pomoc by ovšem bez vaší snahy byla jn s krátkodobým fektem, nedostenmete li od něho i konkrétní cviky. Bude třeba obnovit vztahy mezi svaly, což nejde bez předešlého kroku- bez zlepšení funkce. Zlepšení funkce zase nevede k trvalému zlepšení, nebduete li Vy cíleně cvičit a nepřekonktrolujete svoje ergonomické návyky při práci i mimo ni. Bez lešpení toho však nejste schopen, proto musí být postup zcela přesný v pořadí a souvislostech, jak jsem napsal. neobejdete se ale bez dorbého vedení. Autonehoda mohla způsobit zhoršení funkčního stavu v krční páteři, velmi pravděpodobně to však byla pouze tzv." poslední kapka" ke zhoršení.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x