Potíže s trávením

Dobrý den, moc Vás prosím o zodpovězení mého dlouhého dotazu. Bohužel nemám jinou možnost jak nezávisle konzultovat svůj problém. Věk 32 let, Hm : 67 kg (před problémy 75-77 kg), výška 178. od 1.7.2015 jsem začal trpět bolestmi břicha v epigastriu, řezavou a pichlavou bolestí napříč celým břichem, přeléváním plynů ve střevech, přidal se žlutavý hlen před stolicí a po stolici, někdy pouze samotný hlen. Stolice byla hořčičně žlutá + přítomny jakési bílé kousky velikosti arašídů. Po stolici často došlo k okamžitému pocitu další potřeby a přelévání plynů a silnému nadýmání. Časem se přidala velice objemná stolice válcovitého tvaru s jasně vyditelnými nestrávenými kousky jídla: maso, celé kusy papriky. Jídlo vypadalo jako pouze rozkousané. Pachově stolice byla cítit kyselo-houbově. 1.8.15 vyhledaná ambulance Č.B. nemocnnice: vybrané krevní hodnoty jako ALT 0,38; AST 0,29; S-GGT 0,55; Fosfatáza alkalická 0,71; alfa amyláza 0,80. Také ostatní parametry krevního obrazu v pořádku. Kalprotektin pod 30 µg/g. Vyšetření kultivační stolice bez signifikantního patogenu. UZ břicha játra normální struktura, přiměřené echogenity, bez ložisek. Žlučník s jemnou stěnou bez lithiasy. Slinivka přehledná, nezvětšená atd. ledviny normální šíře parenchymu…..Nabrána imunologie 26/8/15 : začal jsem držet dietu stolice přesto lesklá, na pohled mastná a jílovité barvy. Gastroskopie bez známek enteropatie, inkopetence kardie, bez refluxní ezofagitidy, Kultivace na Helicobacter pylori negativní. Imunologie pozitivní pouze ANA 1:160, intolerance mléka negativní, celiakie negativní: v IgG/A gliadin, IgA/G transglutamináza i IgA endomysium. Vše negativní. Bakterie a parazité stolice negativní, stolice na zbytky, tuky, škroby a cukry pozitivní. Nově pankreatická substituce. Stolice na Elastázu v normě. Kreon zabral, stolice vypadala více dotráveně, přesto pobolívání v epigastriu stále pokračovalo. Omezil jsem zcela maso vepřové, hovězí, dále pouze ryby, krutí, minimum sýru. Po jogurtu často průjem do 1-2 hodin. Stolice střídavě tuhá nebo průjmovitá. Především ráno. 18/9/15 Dále indikováno CT. V normě pouze defekt v oblasti Céka (jen bauhinská chlopeň?). 9/12/15 indikována kolonoskopie. Re: nodulární terminální ileum, vnitřní hemeroidy ii stupně. Totální kolonoskopie, biopsie. Přístroj volně na dno céka, plastické bez patologie. V chlopeň intaktní, bez patologie. V terminálním ileu lehká nodularita s okrsky úbytku klků, biopsie. Re: biopsie mikroskopicky: lehce hyperplastická folikulárně. Do této doby úbytek váhy 9 kg od 7/2015. 19/2/16 MRCP: parenchymové orgány dutiny břišní a ledviny bez jednoz. Čerstvých signál. Změn V dutině břišní. V retroperitoneu v zachycených úrovních nepozoruji jednoz. Patolog. Lymfatické uzliny v MR obraze. Cesty žlučové bez dilatace, pankreatický vývod je štíhlý a dosahuje až na Vaterskou papilu, bez jednoz, známek pancreas divisum. Přesto stále problémy, žlutozelená mazlavá stolice. Píchání v podbřišku a kolem pupku. Proto už v lednu 2016 návštěva jiného gastroenterologa. Dle jeho posouzení zpráv se jedná o přemnožené kvasinky v dutině ustní a trávicím traktu. Bohužel onemocněl a krevní testy už neprovedl. Přeléčil mne měsíc lamisilem. Do té doby hustý bílý povlak na jazyku ustoupil, ale po dobrání léků se opět vrátil. Od ledna již bez jakéhokoliv přidaného cukru v potravinách, žádné marmelády, med ani sladší ovoce. Zařazen pouze kváskový celozrný chléb a vláknina psylium. Stolice pravidelná, méně řídká. Přestaly bolesti v epigastriu. Přesto stolice někdy poměrně dost okrová, mazlavá a lesklá. Silná plynatost, větry po celý den a vzedmuté břicho. Problémy s dechem (dýchavičnost i v sedě). Dále návštěva imunologa. Předepsal Nystatin, léčka 2 týdny, soukromě zakoupen nystatin tablety a léčba další měsíc. Jazyk čistší přesto silná plynatost stále. Imunologie protilátky transglutamináza IgA negativní (0,01) mléko negativní. IgA 1,96; IgG 12,2; IgM 1,49; IgE 116, ALT 1,01, cholesterol LDL 3,08. Z buněčné imunity mimo normu pouze B lymfo. Abs. 0,07. Phadiatop 5,75. V nové ambulanci 11/4 gastroskopie s biopsii z D2 + histologie. Závěr normální nález na jícnu, žaludku a duodenu. Re: některé klky jsou rozšířené a kulatobuněčně celulizované. Krypty hyperplastické, lehce zvýšen počet žírných buněk v lamina propria a počet intraepitelových lymfocytů. Nález odpovídá stádu II. Dle Marshovy klasifikace. Bezlepková dieta po 3 týdnech, mnohem méně nafoukle břicho a méně plynatost. Stolice někdy stále oranžovo-hnědá. Někdy okrová a plovoucí. Můj dotaz k tak dlouhému textu je prosím: 1) můžu se přestat obávat že za potížemi stojí slinivka, tak jak si mysleli lékaři v nemocnici, nebo může to být její funkční nedostatečností? Nyní zcela bez kreounu a stav se nijak nezhoršil, spíše naopak. 2) Stanovení diagnózy Celiakie je spolehlivé? Pokud nebyla dodržena kritéria 4 z 5 dle Dr. A Fasano? Tedy je možné mít negativní všechny krevní testy a přitom být celiatik? Není nutné dodělat nějaké vyšetření, jako genetický test aj. Lze se opírat pouze o biopsii? 3) Nemůže za problémy stát právě přemnožená kvasinka (candida Alb.?). Mohly by tyto mikroorganismi porušit sliznici střeva, které by vypadalo jako při celiakii? 4) Může střevní klky porušit i jiné vážnější onemocnění např. virové a biopsie se jevit jako potravinová alergie? Moc děkuji za Vaši trpělivost, ochotu a pomoc.

Odpověď odborníka:

ad1 / pro patologii slinikvy nic nesvědčí- možno doplnit eventuálně elastasu ze stolie e stanovení funkní kapacity. ad2/biopsie je poměrně spolehlivá, lze evnt. požadovat druhé čtení jiným patologem téhož preparátu, event lze dodělat genetiku. - efekt diety je však patrný nejdříve za 3 měsíce držení diety plně až za 12 měsíců. ad3/ kvasinky s mohou přemnožit pouze u imunosuprimovaných jedinců např. po transplantaci, léčbě širokospektrými antibiotiky a u pacientů léčených imunosupresivy., jinak defakto nikoliv., běžně se na úpravu mikroflory užívá Hylak F což je prebiotikum. ad4/ nález u celiakie je poměrně specificky - sanovuje se dle Marshe - hodnotí se klky a počet intraepitel. lymfocytů, řejněm že do 14 dní po virové gastroenteritidě mohou být změny podobné, pak již nikoli., jiné choroby jako např. M. Crohn mají jiný histol. obraz. Obtíže které jsou popisovány mohou být při event. laktosové intoleranci stejně jako projevy c. irritabile- nicméně vzhledem k popisované histologii bych se spíše klonil k Celaiki, pouze pokud od 6 měsíců nebude žádný efekt pak je nutná tedy revize - tedy nová biopsie ze střeva po 6 týdením expoziční testu lepkem

MUDr. Karel Dvorník
MUDr. Karel Dvorník

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Doradus s.r.o., soukromá interní a gastroenterologická ambulance s endoskopií, Jihlava

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: