Potíže s trávením

Delší dobu trpim zvysenou plynatostí a pocitem nafoukleho břicha. Přibližně před měsícem se mi v noci udělalo špatně - přišlo zvracení ( které trvalo 2 dny) a průjem. Cca po 14ti dnech, když průjem přetrvával, jsem vyhledala svého obvodního lékaře. Nasadil mi antibiotika na 5 dni, dietu a řekl, ze by to mělo pomoci. Chvíli jsem si myslela ze se mi udělalo lépe, stolice byla stále řidší, chodila jsem na záchod stále celkem často( asi 4x-5x denně). Ale nevolnost ( bolest v oblasti žaludku, pocity plnosti a jakési nutkani na zvracení) me na chvilku opustili, nebo nebyli tak časté. Po několika dnech, kdy jsem dobrala antibiotika, jsem opět začala trpět velkou plynatosti a pocitem nafoukleho břicha. Koupila jsem si espumisan, který ani v nejmenším případě nezabral, řekla bych, ze je mi ulevilo az po několika tabletkach živočišného uhlí. Takto to trvalo několik dni, stolice stále řidší, někdy přišli dny, kdy jsem cítila potřebu se vyprázdnit, ale nešlo to. Náhle přišla navečer zase bolest břicha, nutkání na stolici, na zvraceni, nafouklé břicho, píchání v dolní levé části bricha, nevolnost trvala i druhy den, znova jsem šla k lékaři, udělali mi mikrobiologicke vyšetření, vzali krev. Po dvou dnech výsledky ukázali, ze je vše v pořádku. Nyni se cítím opět lépe, ale mám strach, ze nevolnost opět přijde a nechci nic zanedbat. Myslite, ze bych mela absolvovat i nějaké vyšetření střev, vzhledem k tomu, ze u strýce se vyskytla rakovina střev a bratr na rakovinu priblizne v mém věku zemřel? Preji hezky den.

Odpověď odborníka:

Anno, píšete, že s trávením máte delší dobu obtíže. Pokud by tomu tak bylo, věnovala bych vyšetření asi větší pozornost, např. objednat se ke gastroenterologovi, event. na kolonoskopii, pokud bude z jeho pohledu nutná. Pokud by se jednalo o jednorázovou záležitost s nevolností a průjmem, která odezněla, dále bych vyčkala, jak se bude stav vyvíjet.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x