Potíže se žaludkem

Pani doktorko,uz jsem od vas dostala doporuceni na prasky co uzivat,za coz dekuji,ale jeste se zeptam.Dlouho me trapi bolesti zaludku asi uz pul roku s prestavkama,ale nyni posledni tyden stale.Zaludek pali i zaha,prichazi to tak dve hodiny po jidle,ale vzdy jak se najim tak to polevi.Jsem hodne ve stresu a bojim se,aby to nebyli vredy na dvanacterniku,v rodine se vyskytuje rakovina.Chci se zeptat jestli Mudr napr.pro odberu krve zjisti o co muze jit,bez toho aby me poslal na vysetreni jako je endoskopie a dalsi hadickova vysetreni.Moc dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Aleno,
bohužel zpětně již nezjistím jaký dotaz jste řešili s paní doktorkou, ale pokud bych měl odpovědět na váš dnešní dotaz, tak lékař z normálního odběru krve nezjistí, jestli na žaludku vřed je nebo nikoliv. Při typických projevech jako je pálení žáhy, pocit tlaku na žaludku nebo bolest žaludku, lze někdy udělat vyšetření tzv helicobakter pylori antigen a zjistit, zda ve stolici je tento inkriminovaný antigen a podle toho se předpokládá, že v žaludku je přítomná bakterie, která velmi často vředy dělá a může se zahájit léčba. Tento postup ale není v ČR příliš rozšířený a vzhledem k tomu, že je gastroskopie poměrně dobře dostupná, téměř vždy se použije tato metoda, kterou lékař přímo vidí, zda na žaludku nějaký problém je nebo není.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak se hodnotí rakovina prostaty
Články: Jak se hodnotí rakovina prostaty
Stadium neboli rozsah...
Vyšetření konečníku
Články: Vyšetření konečníku
Vyšetření konečníku patří...
3 rady, jak zvládnout opruzeniny u miminka
Články: 3 rady, jak zvládnout opruzeniny u miminka
Skoro každý rodič si prošel...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: