Potravinova alergie

Dobry den,byla mi zjistena aler.na cibuli.na dalsi vysledky cekam,otekl mi jazyk skoncila jsem v nemoc.na kapacce,ale ten den jsem mela jablko,vajicka a kysele bombony.mam se vyvarovat potra.s E.je nutne vsem?bojim se najist a hlvne nevim co,poradte prosim.jim vetsinou jen pecivo s maslem ale i po nem citim paleni rtu a celkove zvlastni pocit v ustech dekuji Mila

Odpověď odborníka:

Dobrý den, diagnosotika potravinové alergie je někdy velmi obtížná. Nejdůležitější je Vae pozorování, po kterých potravinách se objeví nežádoucí reakce. Ne vždy se ale musí jednat o alergii - to znamená reakci mediovanou protilátkami IgE, může se jednat i o takzvanou oddálenou přecitlviělsot, kdy se reakce po požití potraviny může objevit až z odstupem 48 hodin. Další možnost je v podstatě neimunologická, kdy má pacient poruchu v tvorbě např. enzymu, který potraviny zpracovává, projevy ale mohou být podobné jako u alergie.¨ Dají se vyšetřit různé krevní testy, ale ani zde neplatí , že pozitivita- automaticky znamená, že bude pacientovi potravina vadit a totéž platí i naopak. Takže důležité je zapisovat si potravinový deník, pozorovat projevy. Pokud jste měla reakci celkovou - otok jazyka , měla byste mít u sebe pohotovotosntí balíček včetně injekcí s adrenalinem.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: