Použití genciány v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 32. týdnu těhotenství a mám pásový opar na zádech, byla jsem u kožní a ta mi předepsala tekutý pudr, jenže ten nezabírá. A tak se chci zeptat, jestli je možné záda mazat genciánou a jestli to teda neublíží miminku. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Obavy z rakovinotvorného působení genciánové violeti nebyly potvrzeny. Genciánovou violeť je možné v těhotenství použít, ale v případě pásového oparu to není příliš vhodné. Ve stádiu puchýřků bych doporučoval (nezabírá-li tekutý pudr) spíše zinkovou mast, pokud již puchýřky zaschly, je vhodnější zklidňující mast (Leniens). Genciánová violeť má význam spíše u mykotických (plísňových) infekcí, pásový opar je způsoben virem. Nejlepší by bylo obrátit se na kožního lékaře a sdělit mu, že tekutý pudr nepomáhá, pak by Vám mohl předepsat něco účinnějšího "na míru" podle aktuálního nálezu.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x