Požití diethyltoluamidu

Dobrý den, Jako repelent používám přípravek"Bushman ultra",který obsahuje 80%diethyltoluamidu.Dnes jsem omylem s jídlem vzala do úst vosu,která mne samozřejmě bodla do jazyku.Protože mám při bodnutí hmyzem vždy silné reakce a otoky, natřela jsem si jazyk přípravkem Bushman.Celkem jsem do organismu dostala asi jednu kávovou lžičku.Protože mám ale trvale sníženou funkci ledvin,pro kterou jsem léčena,mám obavu zda požití diethyltoluamidu nemůže vyvolat hned nebo později nežádoucí reakci či následky a jak proti nim postupovat. Děkuji za odpověď. Marta

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě není vhodné repelent aplikovat na sliznice. Myslím si, že takové malé množství by nemělo funkci ledvin ovlivnit, raději zavolejte ještě na nefrologii, kde jste sledována a event. by byl vhodný kontrolní krevní odběr na zjištění funkce ledvin /sérový kreatinin, urea/. Mezi vedlejší účinky diethyltoluamidu patří spíše neurologické projevy.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: