Požití plesnivé potraviny v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 20. týdnu těhotenství a bohužel jsem omylem snědla plesnivé pečivo. Koupila jsem si v obchodě 2 balené koláčky, nazelenalé plísně jsem si bohužel všimla, až jsem jeden koláček snědla. Koláčky měly 3 dny prošlou lhůtu minimální trvanlivosti a bohužel mne nenapadlo se na to v obchodě podívat. Jinak užívám dlouhodobě laktobacily, tak snad to bude v pořádku, mám jen obavy, aby to nějak negativně nenarušilo vývoj dítěte. A ještě se chci zeptat, tato nazelenalá plíseň na pečivu nemá nic společného s nemocí listeriózou? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Listerióza je alimentární onemocnění, k nákaze dochází nejčastěji požitím kontaminované potraviny.Obecně jsou rizikem všechny potraviny, které se před vlastní konzumací tepelně neupravují a pokrmy, které byly dlouho skladovány v chladničce U žen samotných probíhá infekce bez vnějších příznaků nebo se objeví symptomy připomínající chřipku, diagnóza listeriózy je potvrzena kultivačním nálezem L.monocytogenes ve stolici nebo v krví, laktobacily by před nákazou nechránily.Jste li bez obtíží s největší pravděpodobností se nejedná o nic vážného,při potížích zajděte do poradny. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x