Požití plesnivé potraviny v těhotenství

Jsem ve 20. týdnu těhotenství a bohužel jsem omylem snědla plesnivé pečivo. Koupila jsem si v obchodě 2 balené koláčky, nazelenalé plísně jsem si bohužel všimla, až jsem jeden koláček snědla. Koláčky měly 3 dny prošlou lhůtu minimální trvanlivosti a bohužel mne nenapadlo se na to v obchodě podívat. Jinak užívám dlouhodobě laktobacily, tak snad to bude v pořádku, mám jen obavy, aby to nějak negativně nenarušilo vývoj dítěte. A ještě se chci zeptat, tato nazelenalá plíseň na pečivu nemá nic společného s nemocí listeriózou? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Nedělejte si zbytečné obavy. I když požití plísně s potravou může mít jisté negativní zdravotní důsledky, jde především o chronický vliv při dlouhodobém a pravidelném požíváním plesnivých potravin. Nárazové požití plísně může vyvolat akutní trávicí potíže (bolest břicha, průjem ap.), které jste nejspíše neměla, resp. je nepopisujete. Riziko poškození dítěte není. Listerióza, jak jistě víte, pro plod nebezpečná je, ale s plísní nemá nic společného - tedy až na to, že se někdy vyskytuje na plísňových sýrech, které se proto v těhotenství nedoporučuje konsumovat. Listerie jsou bakterie a okem je spatřit nelze. Přeji poklidnou druhou polovinu těhotenství.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: