Pozitivní ana, posílení imunity, plaquenil

Dobrý den , obracím se na Vás dotazem. Mám ANA 1: 160 slabě pozitivní a to díky plaqenilu, revmatoložka mi jej chce vysadit a dát imunopreparát na posílení imunity. Před 2 roky jsem měla také slabě pozitivní ANA a po nasazení přeparátu na posílení imunity, za 2 měsíce bylo ANA pozitivní a já s emusela léčit kortikoidy na potlačení imunity. Může mi zas uškodit imunopreparát? Trpím bolesti- páteř, ramena, krk, svaly, klouby, únava, a sedimentace přes 40. Prosím poraďte mi , děkuji. Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tato situace je svízelná, Vaše lékařka se správně snaží imunitu posílit, protože u dlouhodobých autoimunitních zánětlivých onemocnění může imunita oslabená vlivem imunosupresivní léčby dát příležitost řadě infekcí a celkovému zhoršení stavu. V případě vysazení imunomodulační léčby ale opravdu nelze zhoršení stavu vyloučit. V každém případě jde ale o situaci, kterou dokáže posoudit pouze lékař, jenž zná důkladně Váš stav i celou historii Vaší léčby. Konkrétní radu, co je dobré a co není Vám tedy dát nemůžeme, zkuste ale důvěřovat své lékařce, která má v oblasti revmatologie jistě bohaté zkušenosti. Požádejte ji o důkladné sledování, domluvte se na příští prohlídce a kdybyste pociťovala jakékoliv zhoršení stavu, okamžitě se na lékařku obraťte.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Rayanaduv Syndrom | Od: regina kučerova | 16.1.2011 17:17
Dobrý den již tři roky mam RS a v letě se mi udělali na tvaři fličky a mam ji takovou vysušenou,a boli mně klouby a často mam zvíšenou teplotu boli mně i chodidla i svali m ale nikam mně neposilaji a nic neřeši chtěla jsem se zeptat jak poznam jestli nemam SYSTEMOVOU SKLERODEMII děkuji Kučerova
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: