Pozitivní anca protilátky v těhotenství

Dobrý den, pane doktore. Velmi Vás prosím o radu. Jsem v 36. týdnu těhotenství a od začátku jsem měla problémy s furunkulózou. Ze stěru z kůže mi byl zjištěn zlatý stafylokok, byla mi nasazena antibiotika, která však nezabrala a já měla problémy s furunkly asi 5 měsíců těhotenství. Pak furunkly samy od sebe zmizely. Stále mě lékaři ujišťovali, že plod to neohrozí. Praktický lékař mě však preventivně poslal na alergologii a imunologii, kde mi byla zjištěna alergie na roztoče, venkovní plísně, psí a kočičí srst. Z imunologického hlediska mi byla zjištěna lehká anémie při normální siderémii, zvýšené CRP, zvýšená sedimentace a hlavně pozitivní ANCA protilátky. Lékař mi řekl, že je to velmi špatné, že mám v těle zánět cév, a že se mu to v souvislosti s těhotenstvím vůbec nelíbí. Můžu prý mít i kožní záněty, mám si dávat pozor na všechny možné infekce a musím být bedlivě sledována. Ještě chce po porodu udělat další náběry a také celkové vyšetření komplementu, aby věděl, jak mě léčit. Ptala jsem se ho, jestli tyto výsledky nemohou být ovlivněny těhotenstvím, ale řekl, že ne. Praktický lékař mi však řekl, že o ANCA protilátkách sice nic neví, ale že zvýšená sedimentace prý bývá u těhotných celkem běžná. Tak nevím, komu mám věřit. Největší strach mám z toho, jaké důsledky bude toto všechno mít pro miminko. Imunolog mě totiž vystrašil, že může být miminko velmi nemocné, prý se mám modlit, aby po mně imunitu nezdědilo, když v ní mám zánět. Zajímá mě, jak moc se mám bát. Vím, že teď, měsíc před porodem, už nic neovlivním, ale jestli mám po porodu žádat nějaké podrobnější vyšetření u imunologa nebo se nějak domluvit s pediatrem. Nebo to mám nechat být a doufat, že bude miminko v pořádku? Také mě velmi zajímá, jestli mohu v tomto přpadě kojit, když mám poruchu imunity, jak řekl imunolog, tak prý to není vhodné. Já všude slyším, jak je kojení zdravé, takže bych nerada miminko hned od začátku krmila uměle. Nejde mi to do hlavy. A také je mi divné, že nemám žádné problémy, cítím se v pořádku, z gynekologického hlediska jsem kromě chudokrevnosti také v pořádku, miminko též, i genetický screening dopadl dobře. Nemám ani alergické reakce na uvedené alergeny. Kromě toho, že se 4 roky léčím na endokrinologiii s hypothyreózou a beru Euthyrox 100 mg (celé těhotenství, jinak 75 mg), tak jinak problémy nemám. Může štítná žláza nějak souviset s poruchou imunity? Ale výsledky hladiny hormonů štítné žlázy sleduje endokrinolog a říká, že je vše v pořádku, protože beru léky. Žádné výrazné výkyvy nezjistil. Poradíte mi, prosím, co mám dělat? Velmi Vám děkuji za odpověď a přeju krásný a úspěšný den. Se srdečným pozdravem Šárka.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, šárko. Pozitivní protilátky ANCA směrují lékaře na imunologii k možnosti, že máte autoimunitní nemoc, ještě se nemusí přesně ukázat jakou. Porucha štítné žlázy (hlavně hypothyreosa) může s tímto stavem také souviset, protože poruchy imunity se sdružují a nejčastěji to bývá právě hypothyreosa, která je kombinovaná s jiným onemocněním autoimunitním. Dětátko nemusí být nutně nemocné, hlavně se vy se nestresujte, až by se v průběhu jeho růstu vyskytly ev. nějaké potíže -může se vše řešit, také přes imunologii speciálním vyšetřením - ale do té doby je jeho vyšetřování zbytečné a pokud se v bříšku dobře vyvíjí, stejně se více stanovit nedá, ani to nemá smysl. Jednoznačně vám ale řeknu: poruchy imunita tohoto typu - tím je autoimunita (kdy některé bunky v těle vyrábějí protilátky proti vlastním tkáním, které jakoby nepoznávají a potom tyto tkáně ničí a vytvářejí v nich zánět...) se nedědí přímo, dětátko může a nemusí zdědit určitý typ chování imunity - jakoby sklon k autoimunitě, ale nemoc se může (ale nemusí) objevit až pod vlivem nějakých dalších faktorů v budoucnu (je to složitá problematika). Ted je důležité nestresovat se a hlavně být sama v pořádku. Po porodu - nejlépe po šestinedělí, kdy se "usadí" i hormonální hladiny, se nechejte podrobně vyšetřit na imunologii vy (aby se stanovila možná diagnosa) - dětátko bude určitě v pořádku a hlavně bude v péči neonatologa a potom pediatra - spolehněte se na ně a dobře s nimi komunikujte (strach není totiž dobrý společník pro získávání informací). Kojení bych prozatím spíše doporučila, kojte - ale je to jen můj názor ( když ještě není plně stanovena diagnosa ), ale pokud by se vyskytly nějaké problémy nebo zhoršení stavu - lékaři vám budou asi muset nasadit léky a kojení se potom přerušuje a dětátko je na umělé výživě ( to je ale předčasné si představovat ). Také je možnost, že máte sice v krvi protilátky ANCA, ale nemusíte mít nutně projevy v těle - někdy se tato situace vyskytne. Potom by byly namístě pravidelné kontroly na imunologii. Budte na sebe opatrná, hlavně sledujte veškeré infekce na kůži i jinde a okamžitě by se měly vždy zaléčit. Ted je ale hlavní, aby vy jste byla psychicky v klidu, nestresovala se, po porodu se vše vyšetří a uvidíte co a jak bude dál. Doporučuji vám prostudovat některé články ze stránek www.lupusinky.estranky.cz - které pojednávají o jedné autoimunitní nemoci (lupus), ale najdete tam spoustu info i o dalších onemocněních z této oblasti. Věřím, že vše zvládnete,váš stav se stabilizuje a miminko i vy si budete užívat hezkých dní.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Dámy, obtěžují vás noční návštěvy toalety? Známe důvody!
Koloskopie
Články: Koloskopie
Koloskopie nebo také...
Vyšetření kostí lze podstoupit i preventivně
Články: Vyšetření kostí lze podstoupit i preventivně
Následky osteoporózy se...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bechtěrev vám nemusí zničit jen záda
Články: Bechtěrev vám nemusí zničit jen záda
Ankylozující spondylitida...
Záludná rakovina ledvin: lze ji odhalit včas?
Články: Záludná rakovina ledvin: lze ji odhalit včas?
Diagnóza rakoviny ledvin je...
Prolaktin pomůže poznat epilepsii
Články: Prolaktin pomůže poznat epilepsii
O prolaktinu se mluví jako...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: