Pozitivní anna a nadledvinky

Dobrý den paní doktorko můžete mi prosím poradit, léčím se s více nemocema, internistka mě kvůli nadměrnýmu pocení poslala na kontrolní autoimunitu kde je po roce stále pozitivní ANNA a ostatní je negativní, můžete mi prosím říct co to znamená? Dále čekám na výsledek nadledvinek kdy jsem sbírala 24h moč, čekání na výsledky je nic moc a musí imunita souviset s nemocnyma nadledvinkama? Léčím se s Ulcerózní kolitidou teď v remisi,sníženou funkcí štítné žlázy která mi protilátky negativní a z úzkostnou depresivní poruchou,dle lékařů pocení muže bejt psychikou, ale mě se to opravdu nezdá, trvá to cca 4 měsíce a v těhlech vedrech je to nesnesitelný a schovávám se,vadí mi nejvíc když přijdu do nějaké místnosti jako autobus, čekárna, lékárna, pošta apod, polije mě pot v horní čěsti těla jako obličej dekolt a záda, jsem okamžitě orosená, někdy mám tohle i doma, když se z ničeho nic orosím, krevní tlak mám různej někdy 60/90 to je ale už rok zpět, někdy i 80/120,70/100, mám závratě bolesti hlavy a hlava se hodně točí ne jen při vstanutí, ale i za pochodu a zamotám se, myslíte, že by mohl bejt problém opravdu nadledvinkách? a muže mít s tím i něco štítná žláza která taky jinak vylučuje hormony? Už je to rok a pul co jsem byla na sonu břicha to bylo na jaře a pak i na podzim kdy mi bylo řečeno, že na levé ledvině mám nejspíš malej kamínek, má to s tím taky nějakou souvislost? a dá se na sonu zjistit problém nadledvin? Děkuji moc za odpovědi a přeji krásný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vyšetření nadledvin s imunitou nemá nic společného, lékař se jen snaží vyloučit další možnou příčinu vašich obtíží - na nadledviny myslí správně - Vaše potíže tomu nasvědčují. Štítná žláza taky může být původcem. Kamínek v ledvinách s tím nemusí mít nic společného. ANA jsou antinukleární protilátky využívané při podezření na systémová autoimunitní onemocnění (např. systémový lupus erythematodes, systémová sklerodermie, smíšená choroba pojiva, revmatoidní artritida aj.) Při pozitivitě ANA by se měly testovat další jaderné antigeny se zaměřením na specifické epitopy. ANA jsou nejčastěji se vyskytující autoprotilátky, mají omezený diferenciálně diagnostický význam. Vyšetření ANA slouží jako screeningový test, při pozitivitě je nutné provést podrobnější rozbor a vyšetření dalších autoprotilátek. Pokud se neindikuje ANA spolu s ENA, nemusíme se dobrat spolehlivé diferenciální diagnózy.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x