Pozitivní anna a nadledvinky

Paní doktorko strašně moc vám děkuji za vaši odpověď, čekání na vyšetření nadledvinek mě opravdu dost znervózňuje a jsem tak ještě více ve stresu. Chci se vás ještě jen zeptat, když pozitivní Anna naznačuje některá onemocnění jako např systémový lupus, revmatoidní artritida apod proč už rok s tím doktorka moje internistka na Gastru s tím nic nedělá, dále na nějaké jiné vyšetření mě vůbec neposlala, když je to i po roce stále pozitivní, tak už nedoufám v to, že se s tím něco bude dělat, můžete mi poradit co s tím nebo na koho se s tím obrátit? Už mám často pocity, že doktoři na mě koukaj divně pokud se na něco ptám a snažím se dělat něco s tím jak hrozně se cítím. Krásný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nemoci související s poruchou imunity, jako např. systémový lupus, či revmatoidní artritida se většinou neprojeví pouze pozitivními ANNA protilátkami, ale měla byste i jiné projevy - u revmatoidní artriitdy bolest kloubů, u systémového lupusu nejčastějšími příznaky (v 80 %) jsou motýlovitý exantém nebo erytém na obličeji (červený flek v obličeji ve tvaru motýla), u chronického průběhu je možný erytém s nadměrnou pigmentací, dále záněty malých kloubů na ruce... Myslím si ale, že samotné zvýšení ANNA protilátek bez těchto dalších projevů není důvodem k dalším vyšetřením, někdy mohou být autoprotilátky zvýšeny i při jiných onemocněních... Na Vašem místě bych počkala na výsledek vyšetření hormonů nadledvin, pokud toto bude negativní, dá se dál pátrat směrem k výše uvedenému

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: